ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Şengal'deki evlerini eski adı IŞİD olan İslam devleti örgütü tehdidi nedeniyle terk eden Ezidileri mahsur kaldıkları dağdan kurtarmak için ayrıca bir tahliye operasyonunun olası olmadığını söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklama yaklaşık 20 Amerikan özel kuvvet askerinin Şengal dağına giderek Ezidilerin durumunu inceledikten sonra geldi.

Pentagon'un açıklamasında, "Şengal dağında mahsur kalan Ezidilerin sayısı korkulduğu kadar fazla değil. Binlercesi neredeyse her gece helikopterlerle düzenlenen tahliye operasyonlarıyla kurtarılmış durumda. Hâlâ dağda bulunanların sağlık durumu ise iyi. Havadan atılan insani yardımlara düzenli olarak erişebiliyorlar" denildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Pentagon, tüm bu değerlendirmelerin ardından bir tahliye operasyonunun "muhtemel olmadığını" açıkladı. Ancak ABD'nin bölgedekilere insani yardım sağlamaya devam edeceği de açıklamada yer aldı.

Çarşamba gecesi ABD'nin Irak'a keşif görevi için gönderdiği askerler binlerce Ezidi'nin mahsur kaldığı Şengal dağına ulaşmış ve askerlerin mahsur Ezidilerin nasıl kurtarılabileceği konusunda incelemeler yaptığı belirtilmişti.

Associated Press haber ajansına konuşan Pentagon'dan bir yetkili, Şengal dağına giden ABD'lilerin özel kuvvetlerden olduğunu söylemiş ve sadece 'keşif' görevini yerine getirdiklerini vurgulamıştı.

20'ye yakın ABD'li askerin Şengal dağına çıktığında İslam devleti örgütünden militanlarla karşılaşmadığı da belirtildi.
ABD askerleri keşif görevinin ardından Erbil'e geri döndü.

İslam devleti örgütünün Suriye ile Irak sınırında bulunan Şengal'i ele geçirmesinin ardından binlerce Ezidi can güvenliği endişesiyle evlerini terk edip dağlara çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamalarda mahsur Ezidilerin yiyecek ve su dahil en temel insani ihtiyaçlardan dahi mahrum olduğunu belirterek "İnsani bir kriz yaşanıyor" açıklamasını yapmıştı.

Af Örgütü de yaptığı açıklamada uluslararası yardım ve tepkilerin yetersiz olduğunu vurgulamıştı.