Çok fazla bilimci tarafından öne atılan bir soru olmamakla birlikte, Dünya yaşamıyla ilgili birçok yeni bilginin de anahtarı: Penis tam olarak nasıl oluşur?

5 Kasım’da yayımlanan ve iki araştırma ekibinin birlikte sürdürdüğü çalışmaya göre gizemin bir kısmı çözüldü. İpucu ise yılan, tavuk, kertenkele ve fare embriyolarında penis oluşumunun başlangıcında.

BULGULAR, GENİTAL BOZUKLUKLA DOĞAN İNSANLARA DA YARDIMCI OLACAK

Çıkış noktasını anladıklarına göre, bilimciler daha detaylı bir şekilde penisin gelişimini ve kadınlarda klitorise dönüşmesini takip edebilecekler.

Bulgular yalnızca biyolojik bir açmazı yanıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda genital yapı bozukluğuyla doğan bir çok insana da yardımcı olabilir.

İKİ AYRI ÇALIŞMA YAPILDI

İlk çalışmada Harvard University’den gelişim biyologu Cliff Tabin, Patrick Tschopp ve ekip arkadaşları, yılan tavuk, kertenkele ve fare embriyolarında penis gelişimini takip ettiler. Bu işlemi yöneten gen kontrol ağlarını da analiz ettiler. Penisi oluşturacak olan hücre grupları (tabii çalışılan her canlıda farklı olmak üzere) işaretlendi ve bu Nature‘da yayınlandı.

Yılan ve kertenkelede arka ayakları oluşturacak hücrelerden; farede ise kuyruk olacak hücrelerden bir kısmı bu görevi üstleniyor. Tavuklarda ise bu görev kuyruk ve arka bacakları oluşturacak hücre gruplarına düşüyor.

Kullanılan tüm denek hayvanların ortak özelliği kloaka’nın bağırsakların alt kısmını oluşturacak olan girinti olarak görev yapması. Kloaka’dan çıkan sinyaller penis oluşumunu başlatıyor.

Gerçek hayatta ise penisin vücuttaki yeri çok önemli. Araştırmacılar kloakal dokuyu, tavuk embriyosunun farklı bir yerine eklediklerinde, eklememiş olsalar oluşması mümkün olmayacak yerlerde penis oluşumu gözlemlediler. Tschopp şöyle açıklıyor: “Kloaka’yı nereye koyarsanız izlediğiniz hücrelerin kaderlerini belirliyor.”

Farklı bir çalışma yürüten Gainesville’deki University of Florida (UF)‘den gelişim biyoloğu Marty Cohn ise şöyle ekliyor, “Çalışma erken dönemde kloaka’nın nasıl bir rolü olduğuna ışık tutuyor, ve şu ana kadar ki takdirler az kalır.”

İNSANLARDA VE YILANLARDA PENİS OLUŞUMU

Bu çalışmada, Marty Cohn ve UF’den ekip arkadaşı Ana Herrera; tavuk embriyosundaki farklı hücreleri flüoresan işaretleyiciler sayesinde, bölündükleri sürece izlediler. Penis veya klitoris olmasına bakılmaksızın, bu yapıları oluşturan hücrelerin, henüz embriyo tabak gibi düzken iki ayrı ucundan geldiğini bulguladılar. Bu düz yapı yukarı doğru bükülüp boru halini alarak vücut duvarını oluştururken, bu iki hücre grubu ortada buluşuyor. Bu çalışma ise Scientific Reports’da yayımlandı. Her iki grup da bir uzuv oluşturuyor ve bu iki uzuv bir araya gelerek penisi oluşturuyor. Yılanlarda ise bu iki uzuv birbiriyle birleşmeyebiliyor ve ikili penis oluşturuyor. İnsanlarda ise vücut duvarı gerektiği gibi birbirine doğru kapanmadığı zaman, embriyal düzeyde genital organda yapı bozukluklarına sebep olabiliyor.

ARAŞTIRMACILARIN ORTAK KANISI VE FİKİR AYRILIKLARI

İki grup da, penisi oluşturan hücrelerin, embriyonun dış kenarına ait olduğu konusunda ve fare ve tavukta kuyruğa yılanda olduğundan daha yakın olduğu konusunda hemfikir. Ancak şu konuda anlaşamıyorlar: Bu ilk hücreler kuyruk ya da uzuv olmaya programlanmış (epigenetik olarak) hücre havuzuna mı aitler yoksa hali hazırda penis olmak için özelleşmiş hücreler miydi?

"BULGULAR, ANATOMİK YAPILARIN EVRİMSEL ÇIKIŞINA İŞARET EDİYOR"

Bu fikir ayrılıklarına bakmaksızın, penisin başlangıcıyla ilgili bu yeni bakış açıları son derece etkileyici. Araştırmada bulunmayan Yale Üniversitesi evrim biyologu Gunter Wagner’e göre: “Tamamlanmış bir hikaye bu ve temel anatomik yapıların evrimsel olarak çıkış noktalarını ve nasıl çıktıklarını işaret ediyor ve bu açıdan bakıldığında; tüm bu sonuçlar çok büyük birer gelişme”. (bilimfili.com)