Geçtiğimiz Ekim ayında Uluslararasi Yazarlar Birliği (PEN) Almanya Başkanlığına seçilen gazeteci Deniz Yücel'in istifası isteniyor.

Deniz Yücel, geçtiğimiz günlerde Lit.Cologne Edebiyat Festivalinin bir etkinliğin katılmış, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini ve NATO'nun savaşa daha güçlü müdahale etmesi çağrısında bulunmuştu. Deniz Yücel'e önceki 5 başkandan sert tepki geldi.

Yetkilerini aşmakla suçlanıyor

Alman basınına genişçe yer bulan haberlere göre, Deniz Yücel'in (48) kişisel görüşlerini açıklayarak yetkilerini aştığı ve PEN tüzüğünü ihlal ettiği belirtildi. 

26 Ekim 2021'de Regula Venske'nin yerine Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Almanya Başkanlığına seçilen, aynı zamanda WELT Muhabiri de olan Deniz Yücel tepkilerin odağında.

Katıldığı Köln Lit.Cologne Edebiyat Festivalinin geçtiğimiz Salı günü düzenlenen açılış etkinliğinde Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini ve NATO'nun savaşa daha güçlü müdahale etmesi çağrısında bulunan Deniz Yücel için Almanya PEN'in beş eski başkanı (Gert Heidenreich, Christoph Hein, Johano Strasser, Josef Haslinger ve Regula Venske.) açık bir mektup yazarak Yücel'i PEN Almanya başkanlığından istifa etmeye çağırdılar. Yetkilerini aşmak ve PEN tüzüğüne aykırı hareket etmekle suçlanan Yücel polemik yaratmakla suçlanıyor.

Köln'deki etkinlikte kadın moderatörün "Ukrayna üzerindeki hava sahası kapatılmalı mı?" şeklindeki sorusuna Deniz Yücel, "iyi bir fikir olur" yanıtını vererek NATO'nun savaşa daha güçlü müdahale etmesi çağrısında bulunmuştu. İstifa çağrılarını reddeden Yücel'in tutumu üzerine, tüm gözler gelecek Mayıs ayında Gotha'da düzenlenecek olan yıllık PEN kongresinde. 

Yücel: Geri adım atmayacağım

PEN Yürütme Komitesi Üyeleri Ralf Nestmeyer, Joachim Helfer, Christoph Links ve Konstantin Küspert ise Yücel'e destek çıkarak, PEN'in barış idealine vurgu yaptılar ve 'Sivil halka karşı yürütülen bir saldırı savaşına tüm gücümüzle karşı çıkmak için uçuşa yasak bölgeleri gerçekten düşünebiliriz.' ifadelerini kullandılar. Ortak açıklamada PEN'in ifade hakkını savunduğu, Yücel'in de ifade özgürlüğü hakkını kullanmasının, istifa gerektirecek bir konu olmadığı da belirtildi. Öte yandan Berlin Edebiyat Evi'nin yöneticisi Herbert Wiesner de Yücel'e destek vererek, PEN eski başkanlarından da görevleri boyunca tarafsızlık beklenmediğini söyledi. Deutschlandfunk'un ulaştığı Yücel ise geri adım atmayacağını ve istifa etmeyeceğini 'Barış ve insanlık yararına konuştuğunu,' gerektiğinde bunu yapmaya devam edeceğini ve Ukrayna'nın askeri olarak desteklenmesi gerektiğine inandığını vurgulayarak, ''Ukrayna ile dayanışma aynı zamanda Ukrayna ile askeri dayanışma anlamına da geliyor.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Avrupa Postası