ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Anayasa’nın 25’inci ek maddesinin yürürlüğe sokulması ve Başkan Donald Trump’ın görevden mümkün olan en kısa sürede uzaklaştırılması çağrısı yaptı. Pelosi Trump için ‘‘demokrasimiz ve halkımız için çok tehlikeli’’ dedi.

Pelosi, ‘‘Dün Başkan Donald Trump Amerika’ya karşı silahlı bir başkaldırıyı tetikledi’’ diye konuştu.

‘‘Amerikan demokrasisinin mabedi olan Kongre’ye tarihinde ilk kez görülen bir saldırı yapıldı, üstelik bu saldırı Başkan tarafından tetiklendi’’ diyen Pelosi, bunun büyük bir leke olduğunu söyledi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Senato’daki Demokrat liderlere 25’inci ek maddenin yürürlüğe konması konusunda katıldığını söyleyen Pelosi, bunun hem Kongre’deki Demokratlar’ın hem de Amerikan halkının görüşü olduğunu belirtti.

'DARBE GİRİŞİMİNİ REDDETTİK'

Pelosi, Kongre’ye düzenlenen baskına rağmen mevcut oturumun tamamlanmasını ise ‘‘Halkın egemen olduğunu ve oylarıyla başkanını seçme hakkı olduğunu gösterdik. Darbe girişimini reddettik’’ diye anlattı.

Başkan Trump’ın sıra dışı komplo teorilerinin şiddeti ve çeteleri teşvik ettiğini belirten Pelosi, Başkan’ın ‘‘tehlikeli’’ olduğu sözlerini yineledi ve görevden alınmasının üst düzey aciliyet taşıdığını kaydetti. Başkan’ın göreve uygun olmadığını defalarca gösterdiğini belirten Pelosi, görevi devretmesine 13 gün kaldığını hatırlattı ve ‘‘13 günde her şey olabilir. Bundan sonra her gün Amerika için bir korku gösterisi haline gelebilir’’ dedi.

'AZİL SÜRECİ BAŞLATILABİLİR'

Pelosi 25’inci maddenin yürürlüğe sokulması çabalarının başarısız olması durumunda azil sürecinin de değerlendirileceğini söyledi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence’in 25’inci maddenin yürürlüğe sokulması konusunda yanıtını ne zaman vermesinin beklendiği sorulduğunda Pelosi, ‘‘Bence yanıt almamız çok sürmez. Ancak doğrudan bir yanıt almalıyız çünkü bu onların Başkan’ın davranışlarına karşı verdikleri yanıt olacak’’ dedi. Pelosi, Pence’in yanıtını bugün almayı umduklarını da kaydetti. Pelosi Başkan’ın eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Kongre’ye giren kişileri ‘‘terörist’’ olarak değerlendiren Pelosi, bu kişilerin maddi, manevi verdikleri zararın büyüklüğünün farkında olmadıklarını belirtti. Pelosi, Kongre’ye saldıran göstericilerin yargılanacaklarını ve adaletin yerini bulacağını kaydetti. Pelosi ABD Kongre polisinin istifasını istediğini de ekledi.

25'İNCİ MADDE NEDİR?

Amerikan anayasasının 1967 yılında kabul edilen 25'inci ek maddesinde, bir başkanın görevini yerine getiremediği ama kendi isteğiyle de istifa etmediği durumlarda görevden alınmasına ve yerine başkan yardımcısının geçmesine ilişkin ayrıntılar düzenleniyor. Uzmanlara göre, bu madde esasında, bir başkanın fiziksel veya ruhsal bir hastalık nedeniyle çalışamaz hale gelmesi durumunda uygulanmak üzere yapılmış bir düzenleme. Bazı uzmanlar 25'inci maddenin 'göreve tehlikeli biçimde uygun olmayan' bir başkan için de geçerli olacağı yorumunu yapıyor.