Koronavirüs salgınında iki ay boyunca 0 vaka bildiren Çin’in başkenti Pekin’de, geçen haftalarda yeni vakaların ortaya çıkmasıyla kısıtlayıcı tedbirler sıkılaştırıldı. Karantina önlemlerine rağmen Pekin’de perşembe gününden bu yana 106 yeni vaka kaydedildi.

Başkentte patlak veren dalganın kaynağı araştırılırken Wuhan Üniversitesi’nden bir bilim insanı, başkentteki salgının geçen yıl Wuhan’da ortaya çıkan korona virüsünden daha bulaşıcı bir suştan kaynaklandığını söyledi.

‘KATI ÖNLEMLER ALINACAK’

Pekin’de vakaların artmasıyla beraber, yüksek risk grubunda olan kişilerin başkentten ayrılması yasaklandı ve toplu taşıma durduruldu. Yerel hükümet sözcüsü Xu Hejian, “Pekin, salgını kontrol altına almak için katı önlemler alacak” dedi.

‘BU SALGIN DAHA BULAŞICI’

Wuhan Üniversitesi’nden Yang Zhanqiu, Pekin’de patlak veren yeni salgının geçen yıl Wuhan’da ortaya çıkan korona virüsünden daha farklı bir suştan kaynaklandığını söyledi. Zhanqiu, bu yeni suşun ‘daha bulaşıcı’ olduğunu dile getirdi.

Farklı virüs türlerinin aşı çalışmalarını sekteye uğratacağını söyleyen Zhanqui, “Virüsün farklı genotipleri aşının etkisini azaltacaktır, hatta aşıyı etkisizleştirebilir. Bu, aşının hem Çin’de hem Avrupa’da dolaşımda olan virüslere karşı etkili olmasını gerektirir” dedi. Virüs türlerinin farklı semptomlara neden olabileceğini de aktaran Zhangui, tedavi sürecinde de zorlukla yaşanabileceğini söyledi.

PEKİN’DEN GELENLERE ŞANGHAY’DA KARANTİNA

Çin’in finans merkezi Şanghay’da, Pekin’den gelenlere iki hafta karantina uygulaması şart koşuldu. Şanghay sağlık komisyonu direktörü Wu Jinglei, yüksek riski bölgelerden gelen kişilerin 14 gün boyunca karantinaya alınacağını söyledi.

Yetkililer, yeni salgının şehrin güneybatısında yer alan Xinfadi gıda pazarı kaynaklandığını tespit etti. 30 Mayıs’tan bu yana 200 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Xinfadi ve çevredeki pazar ve marketler kapatıldı.