Dün gazetelerden birinde AKP Milletvekillerinin ‘hadım istediler’ diye manşetten verdikleri ve fotoğraflarının yayınlandığı haber vardı. Teşhir edelim bunları diyerekten yapmışlar haberi. Amaç okuyucuları bilgilendirmek, önerge verenlerin taleplerini veya tecavüz sorununu ön plana çıkarmak değil.

İkinci sayfayı çeviriyorum yine bir kadın cinayeti ve failin serbest bırakılması haberi var. Ama haberde en çok vurgulanan şey “nasıl katil olunur?” ile insan katletmenin yöntemleri. Yani bu sefer de yöntem teşhir ediliyor ve alttan alta bir kadını canavarca öldürseniz bile kurtulursunuz mesajı veriliyor.

Üçüncü sayfada bir tecavüz haberi daha ve başlık ‘Tecavüzle yargılanan eczacı kalfasının ilginç savunması: Beni gözleriyle tahrik etti’. Şaşırıyorum çünkü bir kadının boydan bir fotoğrafı var. Acaba eczacı kalfası kadın mıydı diye soruyorum. Tecavüze uğrayanın sağır ve dilsiz olduğunu haberden öğrendiğim kadının boydan fotoğrafını koymuşlar haberin yanına. İnanamıyorum. Tecavüzcü burada saçma sapan savunması ile öne çıkarken tecavüze uğrayan kadının boydan, ‘çekici’ denilebilecek fotoğrafı haberin yanına iliştirilmiş. Haberi yapan gazeteci bu kadına bir kez daha tecavüz etmiş olmuyor mu şimdi? Ayrıca alttan verdiği mesaj sağır ve dilsiz de olunsa bu fiziğe tecavüz edilebilir.

Hemen bu iki haberin sol altında önceki gün öldürülen Arzu Yıldıran hakkında bir haber. Haberin fotoğrafı kadının sedye üzerindeki uzaktan çekilmiş fotoğrafı ve kadının katledilmeden önceki dilekçesinin taranmış hali. Katil Mustafa Metin Çilingir’in fotoğrafı falan yok.

Teşhir edici haberciliği ne yapacağız? Ölen kadını bir daha öldüren, tecavüze uğrayan kadına bir daha tecavüz eden bu şekilde ve bu zihniyetle haber yapan medya değil midir? Teşhir edilmesi gereken tecavüzcüler, fuhuş çeteleri, tacizciler, katiller, çocuk pornocuları ve şiddetin her türlüsünü uygulayanlardır.

Tecavüz sadece penis kullanılarak edilmiyor. Feminist kadınlar ‘Medya tecavüzüne hayır’ sloganı ile bir kampanya yapmıştı. Çok haklı bir söylem gerçekten. Medyanın tecavüzünü ne yapacağız? Medya nasıl hadım edilir? Acilen hadım edilmeli çünkü o haberlerden etkilenen önemli bir okur kitlesi var.

Ha unutmadan… Gazete 10 Şubat 2011 tarihli Habertürk idi.