Kapanma sürecinin dokuzuncu gününde pazar yerleri açıldı. Bugün İstanbul'da 327 ayrı noktada pazar kuruldu.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliği’ne gönderdiği 'Pazar Yerleri' genelgesine göre tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen cumartesi günleri, 10.00-17.00 arasında sadece yaş sebze-meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak.

Ancak bu duruma pazarcılar tepkili. 'Böyle genelge olmaz' diyen pazarcılar, tüm pazarların aynı günde açılmasının 'hata' olduğunu söyledi.

'BEN DAHA İYİ YÖNETİRİM'

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'a konuşan İshak Erdem, "Böyle pazar mı olur? Böyle sistem olmaz. Bütün pazarları açıyorsun, sonra diyorsun ‘pazar yerleri açık.’ Normalde kapalı olması gereken tüm pazarlar açık. Perşembe pazarı sadece perşembe açılır. Cuma pazarı da cuma günü açılır. Ama sen bütün pazarları cumartesi günü açıyorsun. Olmaz böyle. Bu mallar yine elimizde patlayacak. Ben ilkokul mezunuyum, bana verseler ben daha iyi yönetirim" diye konuştu.

'FIRSATÇILIK YAPILIYOR'

Pazar alışverişine gelen Hatice isimli kadın, fiyatların çok yüksek olmasından şikayetçi. Bir hafta önce aldıkları salatanın kilosunun bugün iki lira artarak 6.5 lira olduğunu, kabağın fiyatının ise 3 liradan 8 liraya çıktığını söyledi.  Marketlerin, pazar yerlerinin açık olmamasından dolayı fırsatçılık yaptığını, iki arada bir derede kaldıklarını belirtti.

'BÖYLE YÖNETİCİLİK OLMAZ'

Pazarcı Fatih Tarıh da durumdan memnun değil. Malların ellerinde kalacaklarından şikayet eden Tarıh, "Böyle yöneticilik olmaz. Ben şimdi ne yapacağım? Bu mallar kalacak, haftayı bekleyeceğiz ama hepsi çürüyecek. Bu pazarın haline bak. Böyle yönetilmez. Hiç mi düşünemiyorlar" diye sitem etti.

Alışverişe gelen Gülnaz Tosun ise hem fiyatlardan hem de tüm pazarların bir günde açılmasından şikayetçi. Tosun şunları söylüyor: "Diğer pazarların açılması, daha az tezgah ve daha az fiyat rekabeti demek. Kimse indirim yapmıyor. Ben de kapanışa yakın gelirim. O zamanda da fiyatlarda bir değişiklik olmazsa, yapacak bir şey yok. Daha az alırım. Gücüm yetmiyor. Ben istemez miyim gelip arabamı doldurup çocuklarıma sebze ve meyveden götürmeyi? Ama yok. Ne yapacağız?"

FİYATLARDAKİ FARKTAN DA ŞİKAYET VAR

Bazı tezgahlarda salatalığın kilosu 3 lira, on metre ilerideki tezgahta ise 5 buçuk lira fiyattan satılıyor. Pazar alışverişi için gelenler, fiyatlardaki bu farklardan da rahatsız. Pazarcılar ise fiyatlardaki değişimin kalite farkından kaynaklandığını savunuyor. Bazılarına göre ise, hale erken giden pazarcı pahalı, geç giden ucuz alıyor.