Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber Paris

Parisli Türkiyeliler ve dostları 6 Şubat 2021 tarihinde Paris Sorbonne Üniversitesi önünde,  “Boğaziçili Öğrenciler ve Boğaziçi Üniversitesi ile Dayanışma” pankartı ile bir dayanışma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde, “Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve profesörleri ile Türkiye'deki özerk ve demokratik üniversiteler için savaşan tüm demokratik güçlerle dayanışmamızı ifade ediyoruz. Tutuklananların serbest bırakılmasının yanı sıra baskı ve kovuşturmaya son verilmesini talep ediyoruz” denildi.

Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi (ACORT)’un koordinatörü Ümit Şahin basın metni öncesinde açıklamalarda bulundu ve şöyle dedi:

“Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi (ACORT), Fransa’nın başkenti Paris’te 40 yılı aşkın süredir sivil toplum örgütü olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Çok kültürlü ve demokratik toplum için Fransız sivil toplum örgütleriyle omuz omuza mücadele veren, sosyal adaleti ve azınlıkların uğramış olduğu dışlanma ve ayrımcılıklara karşı eşit hakları savunan ACORT, insan hakları ihlallerine yönelik çalışmalar da yapmaktadır. Benzer şekilde, geçtiğimiz haftalarda Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan “Boğaziçi Dayanışması” isimli öğrenci hareketine destek olmak ve Fransız ve uluslararası sivil toplum örgütlerini gelişmelerden haberdar etmek amacıyla ACORT inisiyatif almıştır.

ACORT’un önerisi üzerine yayınlanan ve duyurulan bu bildirinin güncel olarak 57 imzacısı bulunmaktadır. Bu bildiri, Finansal İşlemlerin Vergilendirilmesi Derneği ve Vatandaş Eylemi Derneği (ATTAC), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH), İnsan Hakları Ligi (LDH), Irkçılığa Karşı ve Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP) ve Uluslararası LGBTQI Dayanışması (SIL) başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü tarafından; Üniter Sendika Federasyonu (FSU), İşçi Konfederasyonu (UD CGT de Paris), Dayanışma Sendikalar Birliği (Union Syndicale Solidaires) başta olmak üzere birçok sendika ve Fransa’daki tüm sol partiler tarafından imzalanmıştır.”

Eylemde okunan basın metni ve imzacı örgüt, parti ve yapılar şöyleydi:

Boğaziçi öğrencileri ve Boğaziçi Üniversitesi ile Dayanışma!

Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimi bahanesiyle başlayan olağanüstü hâlden itibaren AKP’nin İslami-milliyetçi hükümeti, Türkiye’de toplumun tüm kesimlerinin korku saldı; kırdı, yasakladı, tehdit etti, görevden aldı, hapse attı, öldürdü.

Kanun hükmünde kararnameler ile işten atılan veya uzaklaştırılan kişi sayısı 120.000'i aşıyor. Eğitim kurumları ve üniversiteler başta olmak üzere toplumun tüm kategorileri etkileniyor.

Erdoğan birçok üniversiteye saldırıp, kontrol altına aldıktan sonra, şimdi, Boğaziçi Üniversitesi’ni ve hükümet tarafından yeni bir rektör atanmasını reddeden öğretim üyelerini ve öğrencilerini hedef alıyor.

Profesörler ve öğrenciler, hükümet tarafından atanan Rektör Melih Bulu'nun, 5 haftayı aşkın süredir istifasını istemektedirler.

Hükümetin cevabı, öğrencilerin toplumsal hareketini bastırmaya çalışmak oldu; tutuklama, gözaltı ve ev hapsiyle, yüzlerce gence polis şiddeti uygulandı.

Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili olarak Erdoğan ve İçişleri Bakanı homofobik yorumlarda da bulundular. Gökkuşağı bayraklarıyla süslenmiş kutsal bir İslam alanının temsilini içeren bir sanat sergisi düzenleyen öğrencileri İslam'a hakaret etmekle suçlayarak, dört öğrencinin tutuklanmasına sebep oldular. Bu durumu takiben LGBT bireylerin hak talepleri de Boğaziçi öğrenci hareketinin bir parçası haline geldi.

"Siz öğrenci misiniz, yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz?" ifadesiyle Boğaziçi Üniversitesi hareketine katılanların yanı sıra Türkiye genelinde destek mitinglerine katılanları da terörist olarak yaftalamaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve profesörleri ile Türkiye'deki özerk ve demokratik üniversiteler için savaşan tüm demokratik güçlerle dayanışmamızı ifade ediyoruz. Tutuklananların serbest bırakılmasının yanı sıra baskı ve kovuşturmaya son verilmesini talep ediyoruz.

Durumun aciliyeti göz önüne alındığında, Avrupa Birliği hükümetlerinden ve özellikle de Fransız hükümetinden, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesi’ne saygı göstermesini talep ediyoruz.

Paris, 6 Şubat 2021

Les premiers signataires :

Assemblée Citoyenne des Originaires de Turquie (L’ACORT)

Agir pour le changement et la démocratie en Algérie (ACDA)

Amitiés Kurdes de Lyon - Auvergne - Rhône Alpes

Arts et Cultures des Deux Rives France (ACDR)

Assemblée européenne des citoyens (HCA-France)

Association Culturelle des Travailleurs Immigrés de Turquie (ACTIT)

Association Démocratique des Tunisiens en France (ADTF)

Association des Marocains de France ( AMF)

Association des Travailleurs Maghrébins de France (ATMF)

Association des Tunisiens en France ( ATF)

Association pour la taxation des transactions financières et pour l'action citoyenne (ATTAC)

*  Centre d'études et d'initiatives de solidarité internationale ( CEDETIM)

Comité de Vigilance pour la Démocratie en Tunisie - Belgique

Comité pour le Respect des libertés et des Droits de l'Homme en Tunisie (CRLDHT)

Conseil Démocratique Kurde en France (CDK-F)

Espace Universel

Fédération des Tunisiens pour une Citoyenneté des deux Rives (FTCR)

Fédération Internationale des Ligues des Droits de l'Homme (FIDH)

Femmes Plurielles

France Kurdistan

Ligue des Droits de l’Homme (LDH)

Ligue tunisienne pour la défense des droits de l'homme

Memorial 98

Mouvement Citoyen des Tunisiens en France

Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples (MRAP)

Proud Lebanon

Solidarité avec les Universitaires pour la Paix et défense des Droits Humains en Turquie (SUP-DDHT)

Solidarité Internationale LGBTQI (SIL)

Union des Travailleurs Immigres Tunisiens ( UTIT)

Università del Salento

Union Culturelle Française des Arméniens de Franc (UCFAF)

Universitaires pour la paix – France

Arc en ciel plus -Côte d'Ivoire

LGBTQ Infos

Jeunes Colombes- Bénin

AFARKAP – Haïti

Collectif Elille – Maroc

People's Health Movement France

Collectif Solidarité Kurdistan 13

Fédération des Associations des Travailleurs et des Jeunes (DIDF-France)

Objection de Conscience Pour la Paix - Paris

Fédération Syndicale Unitaire (FSU)

Solidaires étudiant-e-s

UD CGT de Paris

Union Syndicale Solidaires

Syndicat national des journalistes CGT (SNJ Cgt )

Fédération Sud Education

Sud Recherche EPST

Union des Etudiants Communistes

Ensemble !

Europe Ecologie Les Verts (EELV)

Gauche démocratique et sociale (GDS)

Génération.s mouvement

Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA)

Parti Communiste Français (PCF)

Parti de Gauche (PG)