Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Fransız Le Monde gazetesi, Paris’teki Büyük Sinagog’da Yahudi cemaatinin tahliye edildiğini ve Cuma akşamki Şabat Ayini’nin iptal edildiğini duyurdu.

Tel Aviv merkezli The Jerusalem Post’un haberine göre, Paris Büyük Sinagogu aşırılık yanlısı İslamcı grupların kent genelindeki saldırılardan ötürü Cuma ikindi saatlerinde gerçekleşen Şabat Ayini ibadetinin yerine getirilemediğini belirtti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Yahudilerin kutsal günü olarak kabul edilen Şabat (Cuma ertesi) günü sinagogun kapılarını ibadete kapatmak zorunda kalmasını değerlendiren

Paris merkezli Simon Wiesenthal Uluslararası İlişkiler Merkezi Direktörü Dr. Şimon Samuels, “Yahudi cemaati, kendini kaynayan bir volkanın sınırında hissediyor” dedi.

Jerusalem Post haberinde, terör saldırıları ile kuşatma altına alınan başkent Paris’teki sinagogun kapılarını kapatarak, Şabat Ayini ibadetinin gerçekleştirilemediğini duyurdu.

Paris’te Yahudilere ait gıda maddeleri satan bir süpermarkette baskın yaparak altı kişiyi rehin alan saldırganlara yapılan operasyonun ardından açıklamada bulunan Amerikan Yahudi Komitesi’nin Paris şubesi direktörü Simone Rodan-Benazquen, “Geçtiğimiz 48 saat içinde tüm Fransa halkı şok oldu, bu bizim için 11 Eylül’dür” dedi.

Yapılan açıklamalar ve güvenlik gerekçesiyle, 10 Ocak 2015 Cumartesi günü Paris’teki Büyük Sinagog’da ibadet gerçekleştirilemeyeceği belirtiliyor.