32 yaşındaki sanık, “Baş sağlığı diliyorum ve bütün kurbanlardan özür dilemek istiyorum. Biliyorum ki bana yönelik nefret devam ediyor. Sizden benden ölçülü bir şekilde nefret etmenizi, beni affetmenizi rica ediyorum.” dedi.

Salah Abdeslam, üç gündür devam eden son duruşmalarda, saldırı amacıyla içeri girdiği kafede gençleri gördükten sonra beline bağladığı bombaları patlatmaktan vazgeçtiğini yineledi.

Paris saldırılarının sanığı Salah Abdeslam: Fransa, Suriye'de IŞİD'İ vurduğunda riskleri biliyordu
Kendisini savunan avukat Olivia Ronen’ın, “Sonuna kadar gitme cesareti gösteremediğin için pişman mısın?” şeklindeki bir sorusu üzerine Abdeslam, “Pişman değilim çünkü kimseyi öldürmedim, ben de ölmedim” yanıtını verdi

Abdeslam, savunmasını şu şekilde sürdürdü: “13 Kasım tarihi kurbanlarını kanıyla yazıldı. Bu onların hikayesi ve ben de bunun bir parçasıydım. Onlar bana, ben de onlara bağlıyım."

Kendisine yardım edenlerin affedilmesini istedi

Kendisinin kaçmasına yardım ettikleri için yargılanan üç sanığın beraat etmesini isteyen Abdeslam, “Onları bu işin içine çekmek istemezdim” dedi.

Sanık geçen ayki duruşmada da “Korkudan veya korkaklıktan değil, bunu yapmak istemediğim için yapmadım. Hepsi bu.” demişti.

Paris saldırıların yaşayan tek sanığı: Bombayı patlatmak istemedim, utandığım için yalan söyledim
Savunma avukatının, “Neden yakınlarına ve ‘kardeşlerine’ bombalı kemer düzeneğinin çalışmadığını söyledin? Yalan mı söyledin? ”sorusu üzerine Abdeslam, “Evet aynen öyle, sonuna kadar gidemediğim için utandım. Diğerlerinin yüzüne bakmaya utandım. Ben, bunlar olduğunda 25 yaşındaydım. Evet sadece utandım.” diye konuşmuştu. .

Euronews'te yer alan habere göre Abdeslam, daha önce şubat ayındaki duruşmada da hiç bir kimseyi ne öldürdüğünü ne de yaraladığını iddia etmişti.

Belçika doğumlu Fas kökenli Fransız vatandaşı Abdeslam, eylül ayındaki duruşmada ise mahkemede kendisini 'İslam Devleti askeri' olarak tanıtmıştı. Suriye’ye hiç gitmediğini söyleyen Abdeslam, IŞİD militanları için “Her gün savaşıyorlar, her gün kendilerini feda ediyorlar.” ifadesini kullanmıştı.

Paris’teki duruşmalarda 6’sı gıyabında olmak üzere toplam 20 kişi yargılanıyor.

Paris'teki saldırılarda ne oldu?

Üç gruptan oluşan militanlar içlerinde bar, lokanta ve konser salonu da olmak üzere 7 farklı noktaya bombalı intihar saldırıları düzenleyip, kalabalığın üzerine ateş açmıştı. Bu saldırılar daha sonra IŞİD tarafından üstlenilmişti.

Saldırıya katılıp, hayatta kalan tek sanık Salah Abdeslam ile birlikte 12 sanık, ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılanıyor.

Eylül ayında başlayan ve 2022 mayıs ayına kadar sürecek duruşmalar boyunca toplam 145 oturum düzenlenecek. Duruşmalara terör saldırıları kurbanı 300 kişinin haklarını 330 avukat savunuyor. Eski Cumhurbaşkanı Francois Hollande, duruşmalarda ifade verecek tanıklar arasında yer alıyor.

Saldırıları gerçekleştiren militanlar içinde hayatta kalan Abdeslam, daha sonra Brüksel’de yakalanmıştı.

Diğer saldırganlar üzerlerindeki bomba yüklü kemerleri patlatıp intihar etmişti. Saldırılardan 4 ay sonra bir evde yakalanan ve daha sonra Fransa’ya iade edilen Abdeslam, şu ana kadar sessizliğini koruyup, Fransız savcısına ifade vermeyi reddetti.

Sanık, Fransa’ya iadesinden önce Brüksel’de 2018 yılında gerçekleşen diğer duruşmada da yine soruları yanıtlamadı.

Paris saldırılarının baş koordinatörü olarak bilinen Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud, kanlı baskından 5 gün sonra Paris’te kıstırıldığı bir apartman dairesinde teslim olmayıp, polise ateş açması üzerine ölü ele geçirilmişt