Fransa'nın başkentinde iki haftadır süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP21 sona erdi.

Küresel ısınmayı sınırlandırabilmeyi amaçlayan uzun vadeli bir anlaşma konusunda uzlaşma sağlandı.

İklim değişikliğini önlemek için hazırlanan Paris Anlaşması, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na katılan ülkeler tarafından kabul edildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Paris’te iki haftadır yürütülen 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP21), iklim değişikliğinin önlenmesi için üzerinde müzakere yürütülen metinde anlaşma sağlandığını açıkladı.

Anlaşma, görüşmelerin tamamlanması planlanan zamandan 16 saat sonra geldi.

Görüşmelere başkanlık eden Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, daha önce kapsamlı bir anlaşma için “koşulların hiç bu kadar iyi olmadığını” söylemişti. Fabius son taslağın yasal bağlayıcılığı olacağını açıkladı.

Taraflar sıcaklık artışının 2 santigrad dereceyle sınırlandırılması, ancak bunun bir-buçuk derecede tutulması için çaba gösterilmesi konusunda uzlaştılar.

Metinde, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

Sıcaklık hedefine ulaşılamaması halinde önümüzdeki yıllarda kuraklık, ölümcül sonuçlar doğuran sıcak hava dalgaları, bitki ve hayvanların toplu ölümleri, büyük seller ve deniz seviyesinin yükselmesiyle bazı kara parçalarının haritadan silinmesi gibi sonuçlarla yüz yüze kalınabilir.

 Bilim insanlarına göre hedefe ulaşmak için yapılması gereken en önemli şey fosil yakıt kullanımını azaltmak.

Fransalı yetkililer son taslağın 20 sayfa olduğunu; üzerinde anlaşmazlık olan maddelerin çıkarılması nedeniyle bir önceki taslaktan 7 sayfa daha kısa olduğunu belirtti.

Uzmanlar, bunun anlaşmanın garanti olduğu anlamına gelmediğini, taslağın bakanların toplantısında hiçbir itirazla karşılaşmaması halinde onaylanacağını belirtiyor.