1915 Ağustos’unda, Ermenilere yönelik Soykırımın başlangıç günlerinde, Enver Paşa ile Alman Papaz Johannes Lepsius arasında gerçekleşen tarihi görüşmeyi konu edinen, Türkiye yapımı Homo Politicus filmi, Avrupa Konseyi’nde gösterildi. 
 
Ermenilere yönelik “tehcir” siyasetini konu edinen filmin gösterimine farklı ülkelerden çok sayıda parlamenter katıldı. Katılanlar arasında, aynı zamanda filmin sponsorluğunu yapan Avrupa Birleşik Sol Grubu’ndan, HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü de vardı. Kürkçü, gösterimden önce bir konuşma yaptı. Avrupa Konseyi’nin 2016’nın ilk oturumunda Homo Politicus filmini göstermenin anlamını açıklayan Kürkçü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin bazı gündemleriyle filmin ele aldığı konunun örtüştüğünü söyledi.

SOYKIRIM TARTIŞMASI…

Gösterimden sonra filmin yönetmeni Hacı Orman ve yapımcısı Songül Özbakır, Avrupalı parlamenterlerin ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1915 Ağustos’unda, Enver Paşa ile Alman Papaz Johannes Lepsius arasında gerçekleşen tarihi görüşmeyi konu edinen film, Soykırım tartışmaları konusunda önemli bir tarihsel tanıklığı gündeme getirdiği için, yöneltilen sorular da bu yönde oldu.  Özellikle Almanya’nın tehcir sürecindeki sorumluluğu üstüne tartışmaların yoğunlaştığı görüldü. Lepsius’un görüşmeden ayrıldıktan sonra Alman hükümetiyle yaşadığı anlaşmazlıklar ve genel olarak Avrupa’nın sessizliği de öne çıkan başlıklardan biriydi. 


''MİLLİYETÇİLİK KARŞISINDA HÜMANİZM...''

Filmin yönetmeni Hacı Orman, sözkonusu görüşmenin orjinal konteksine bağlı kalarak filmi çektiklerini, Lepsius – Enver Paşa tartışmasının “tehcir” kararını veren iradenin motivasyonu hakkında ileri derecede fikir verdiğini ifade etti. Biri Doğulu öbürü Batılı, biri asker öbürü teolog, biri militarist öbürü hümanist iki güç sahibi adamın gerilim yüklü diyalogları üzerinden iktidar hırsının tahrip edici doğasına odaklandıklarını söyleyen Orman, Homo Politicus filminin milliyetçilik karşısında hümanizmanın, politik ihtiras karşısında ahlakın nasıl da naif ve çaresiz kaldığını ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Yapımcı Songül Özbakır da filmin geçen sene çekildiğini ve şu ana kadar Türkiye, Ermenistan, ABD, Kanada, Bulgaristan, Almanya, İsviçre gibi ülkelerde gösterildiğini açıkladı. Filmin yapım süreciyle ilgili bilgi veren Özbakır, proje aşamasındayken Türkiye – Ermenistan Sinema Platformu’nda mansiyon aldıktan sonra Anadolu Kültür ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla yapımın tamamlandığını söyledi. 

''ENVER PAŞA’NIN MEKTUPLARI, TALAT PAŞA’NIN ANILARI''

Geçtiğimiz yıl çekilen ve şu ana kadar Türkiye, Ermenistan, ABD, Kanada, Bulgaristan, Almanya, İsviçre gibi ülkelerde gösterilen 20 dakikalık filmde Lepsius rolünde Alman oyuncu Peter Van Strombeck Enver Paşa rolünde ise Türkiye kökenli Alman oyuncu Mehmet Yılmaz yer alıyor. Proje aşamasındayken Ermenistan Türkiye Sinema Platformu tarafından Yerevan’da düzenlenen atölyede mansiyon kazanan film, başta Alman yazar Franz Werfel olmak üzere, dönemin Alman ve Amerikalı tanıklarının bugün arşivlerde yer alan yazılı anlatımları, Enver Paşa’nın mektupları ve Talat Paşa’nın anıları gibi temel kaynaklara dayandırılıyor.

(Demokrat Haber)