Katolik Kilisesi lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, üç günlük bir ziyaret için yarın Ermenistan’a gidiyor.

Papa Francis, Ermenistan ziyareti öncesinde bir video mesajı yayınlayarak barış ve uzlaşma çağrısında bulundu.

Papa, mesajında 1915 için "İnsanlığın hatırındaki en korkunç acılardan biri" dedi.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Papa Francis, 24-26 Haziran tarihlerinde yapacağı Ermenistan ziyareti öncesinde yayınladığı video mesajında, Ermenistan'a ‘barışın habercisi', ‘bir kardeş' olarak, ‘barışa giden yoldaki bütün çabaları desteklemek' ve ‘uzlaşma yolunda atılacak adımlara eşlik etmek' için gideceğini belirtti.

Papa ‘1915'te yaşananlar' ya da ‘soykırım' kavramlarını telaffuz etmeden, "İnsanlığın hatırındaki en korkunç acılardan biri" ifadesini kullandı.

‘Babalarınızın bedenlerinde yaşadığı trajedinin acısını hissettiğini' söyleyen Papa, uzlaşma çağrısında bulunarak, "Acı veren hatıraların kalplerimizi ele geçirmesine izin vermek istemiyoruz" dedi.

Papa 3 günlük ziyaret için yarın Ermenistan'a gidiyor.

Papa 1915'in 100. yıldönümü vesilesiyle Vatikan'da yapılan törene katılmış ve ‘20. Yüzyılın ilk soykırımı' ifadesini kullanarak Türk hükümetinin tepkisini çekmişti.

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi pazartesi günü medya temsilcilerine yaptığı açıklamada, "Soykırım sözcüğünün kullanılması bir obsesyon (takıntı) haline geldi" diyerek eleştiride bulunmuştu.

Papa, Ermenistan ziyaretinin ardından Eylül ayında Ermenistan'ın komşusu Azerbaycan'ı ziyaret etmeyi planlıyor.

Papa Francesco, Ermenistan'ı ziyaret eden ikinci papa olacak.