Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Papa Francesco ile Vatikan'daki görüşmesi bu sabah gerçekleşti. Erdoğan, 1959'dan beri Vatikan'da Papa ile görüşen ilk, 1960'te diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana ise Vatikan'ı ziyaret eden tek Türkiye Cumhurbaşkanı oldu.

Vatikan'daki Papalık Sarayı'nda yapılan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.

Görüşmenin sonunda Erdoğan Papa'ya, İstanbul panoramasının resmedildiği bir çini tablo ile ayrıca Mevlana'nın Mesnevisi ve Mevlana'yla ilgili birkaç kitap da hediye etti.

Papa'nın Erdoğan'a hediyesi ise üzerinde "barış meleğinin şeytanı boğarken görüldüğü" bir madalyon oldu.

Papa'nın bu sırada "Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor" dediği duyuldu.

Papa'nın diğer hediyeleri arasında Vatikan'daki San Pietro Bazilikası'nın gravürü, kendi yazdığı ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkındaki genelgesi "Laudato Si" ve Dünya Barış Günü için yayımladığı "göçmenler ve mülteciler" konulu mesajı da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile görüşmesinin ardından Vatikan'ın başbakanı konumundaki Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile bir araya geldi. Erdoğan ve heyeti daha sonra San Pietro Bazilikası'nı ziyaret ettikten sonra Vatikan'dan ayrıldı.

Görüşmelerin ardından Vatikan'dan yapılan açıklamada, "Vatikan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler ele alındı ve ülkenin (Türkiye) durumu, Katolik cemaatinin içinde bulunduğu koşullar, çok sayıdaki mültecinin ağırlanıyor olması ve bununla bağlantılı güçlükler hakkında konuşuldu. Kudüs'ün statüsü başta olmak üzere Ortadoğu'daki duruma değinilerek, insan haklarına ve uluslararası hukuka saygı içinde diyalog ve müzakareler aracılığıyla bölgede barış ve istikrarın teşvik edilmesinin gerekliliği vurgulandı" denildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen Aralık'ta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı sonrası Vatikan ve Türkiye'den benzer tepkiler gelmesi iki yönetimi yakınlaştırmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan'ın ardından Roma'da da İtalyan liderlere buluştu, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentiloni'yi ziyaret etti.

Erdoğan'ın geçmişte yakın ilişki içinde olduğu bilinen eski Başbakan Silvio Berlusconi ile de görüşebileceği belirtiliyor. Bugün bir davada tanık olarak ifade vermesi beklenen Berlusconi, Erdoğan'la görüşmesi olduğu gerekçesiyle mahkemeye mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Erdoğan'a, eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, AB Bakanı Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ve bakan eşlerinin de yer aldığı bir heyet eşlik ediyor.