Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in geçmişte koyu Katolik tutucu çizgideyken önemli bir toplumsal bir evrim geçiren İrlanda’ya ziyareti gerilimli başladı. Eşcinsel olduğunu kamuoyuna açıklamış siyasetçilerden Leo Varadkar’ın geçen yıl başbakanlığa geldiği, kürtaj yasağının mayıstaki referandumla kaldırıldığı İrlanda Cumhuriyeti, Papa’yı kilisede çocuklara cinsel saldırı suçlarının örtbas edilmesinin hesabını sorarak karşıladı.

İrlanda’yı 39 yıldır ziyaret eden ilk Papa olan Francis’e hitap eden Başbakan Varadkar, geçmişte kuşaklar boyunca İrlanda hükümetinin sağlayamadığı eğitim ve sağlık hizmetlerini Katolik kurumların sağladığını, ancak kilise ile devletin birlikte bir acı çektirme ve utanç geçmişi olduğunu dile getirdi.

Toplum ve aileleri tarafından ‘utanç ve hicap duyulması gereken şeyler yapmakla’ itham edilen kadınların kapatılıp zorla çalıştırıldığı ve işkence düzeyinde muamele gördüğü Magdalene Çamaşırhaneleri’ni, evlenmeden hamile kadınların katıldığı ve yine çok kötü muamele gördüğü evleri, din görevlilerinin üzerindeki cinsel taciz lekesini sıralayan İrlanda Başbakanı, cinsel saldırılara maruz kalanların dünya çapında adalet, hakikat ve yaralarının sarılmasına kavuşması için Papa’dan makamını ve nüfuzunu kullanmasını talep etti.

ABD’nin Pennsylvania eyaletinde 70 küsur yıl boyunca 300’den fazla rahibin 1000’den fazla çocuğa cinsel istismardaa bulunduğunda dair mahkeme kararından alıntı yapan Varadkar, Francis’in cinsel istismarla ilgili sıfır hoşgörü çağrısını hatırlatarak ”Lafta kalmayıp icraata dönüşmesini garantiye almak zorundayız” dedi.

Papa da İrlanda’da kilisenin üstünü örttüğü cinsel suçları ‘iğrenç’ diye niteleyerek utancın sürdüğünü söyledi. “İğrenç çocuk tacizi suçlarıyla yeterince mücadele edememek Katolik toplumunun acı ve utanç kaynağıdır. Bu hisleri paylşıyorum” diyen Francis, kiliseye ait ‘koruma’ evlerinde ortaya çıkan toplu bebek mezarlarına da değindi: “İrlanda’da Kilise üyelerinin eğitimlerinden ve korunmalarından sorumlu oldukları gençleri taciz etmeleriyle yaşanan mezar skandalını görmezden gelemem.”

Francis, İrlanda ziyaretinden birkaç gün önce Katoliklere hitaben yazdığı mektupta ‘kilisedeki cinsel taciz vahşetini kınadığını’ dile getirmişti. Bu, İrlandalıların öfkesini dindirmeye yetmedi. Dublin sokakları, Papa’yı ve Katolik Kilisesi’ni protesto gösterilerine sahne oldu.

Sosyal medyada pek çok tepki paylaşıldı. Örneğin küçükken bir Katolik rahibin tacizine uğrayan İrlandalı Marie Collins, mektupta herhangi bir eylem planından bahsedilmemesini sert sözlerle eleştirdi. Collins, Twitter’da paylaştığı mesajında, “Vatikan ve Papa’dan gelen açıklamalar tacizin ne kadar korkunç olduğunu ve herkesin hesap vermesi gerektiğini söyleyip durmayı bırakmalı. Onun yerine, bu kişilerin hesap vermesi için siz ne yapıyorsunuz onu söyleyin. Duymak istediğimiz bu. On yıllar süren ‘gecikmeden’ sonra ‘üzerinde çalışıyoruz’ yeterli bir açıklama değil” dedi.