Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, tarihteki ilk maskülist olduğuna işaret ettiği Adem'in, yasak meyveyi yemesi sonrasında Havva'yı suçladığını belirterek, kadınları bastırmaya çalışan erkeklerin günümüzde de, Adem gibi kötü bir figür ortaya koyduğunu belirtti.

Papa Francesco, Aziz Petrus Meydanı'nda binlerce inananla bir araya geldiği geleneksel Çarşamba kabul oturumunda, aile, evlilik ve kadın - erkek eşitsizliği gibi temalara değindi. Papa, evlenme oranında azalma olmasını, özellikle gençlerin evlenmek yerine birlikte yaşamayı seçmesini ve çocuk yapma oranının düşmesini eleştirirken, "Az evlilik, çok boşanma, geçicilik kültürünün kazanmasına neden oluyor" dedi.

Evliliklerde yaşanan krizin, istikrarsızlığın kaynağının, çoğu zaman kadınların serbest bir yaşama sahip olmasına bağlandığını söyleyen Papa, şöyle konuştu: "Bu argüman geçerli değildir. Bu bir haksızlıktır. Bu, her zaman kadını bastırmaya çalışan bir maskülizm şeklidir ve şimdi biz de Adem'in yaptığı gibi kötü bir figür ortaya koyuyoruz. Tanrı O'na soruyor: "Ama neden yasak meyveyi yedin?" O da, "Bana meyveyi O (Havva) verdi" diyor. Yani kadının suçu. Zavallı kadın. Eh, kadınları savunmamız lazım!"

"KADIN ÇALIŞANLARIN AZ KAZANMASI KATIKSIZ SKANDALDIR"

Özgürlükçü yorumlarıyla bilinen 79 yaşındaki ruhani lider ayrıca, kadın ve erkeğin geliri konusundaki eşitsizliği de sert bir dille eleştirdi.

Papa, kadın çalışanların erkeklerden daha az kazanmasına ilişkin eşitsizliği "Katıksız bir skandal" olarak niteledi.

Hristiyanlar olarak eşit işe eşit ücret hakkını desteklemek zorunda olduklarını belirten Papa, "Neden kadınların erkeklerden daha az kazanmak zorunda olduğu varsayılmalıdır hep? Bu eşitsizlik katıksız bir skandaldır" ifadelerini kullandı.

MASKÜLİZM NEDİR?

Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine bina edilmiş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir. Tarihte bu adlandırmaya uygun görüşleri (maskülizmi) ilk kez ortaya koyan kişi sosyalist bir teorisyen olan Ernest Belfort Bax idi. Bununla birlikte zaman içinde maskülist çevrelere muhafazakar kesimler de dahil olmuştur. (Vikipedi)