Katolik dünyasının ruhani önderi Papa Francesco'nun, 1915 Soykırımı'nda Mardin'de öldürülen ve bölgenin din görevlisi olan Süryani ve Ermeni Katolik episkoposları "Ermiş" ilan etmeye hazırlandığı öne sürüldü.

İtalya'nın La Stampa gazetesinin haberine göre, bu girişim zaten gergin olan Vatikan - Ankara ilişkilerini daha da gerecek.

1915’te soykırıma maruz bırakılan Ermeni halkının acılarına olan duyarlılığıyla bilinen Papa Francesco, 12 Nisan 2015'te Vatikan'daki St. Peter Katedrali'nde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın da katıldığı bir ayinde Türkiye'nin Ermeni Soykırımı’nı tanımasını istemişti.

Papa Francesco, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle Vatikan'da düzenlediği ayinde, "20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını" söylemişti.

Bunun üzerine Ankara iki ülke arasında çıkan kriz sonrası Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı geri çekmişti.

Papa Francesco, 1915'te soykırıma kurban giden Süryani Katolik din görevlisi Melki'nin 29 Ağustos 1915'te yakalanıp bir başka Ermeni-Katolik din adamı Jacques Abraham ile birlikte İslam dinini kabul etmedikleri için kurşuna dizilmelerinin kabul edilemeyeceğini belirterek, Azizler Kongregasyonu'ndan "Ermişlik" payesi dosyasının hazırlanmasını istedi.

Gazeteye göre, Melki için "Ermişlik" töreni büyük bir olasılıkla Ekim ayında Vatikan'daki St. Peter Meydanı'nda gerçekleşecek.

La Stampa, Papa'nın bu kararını halen Ortadoğu'da Hıristiyan azınlıklara karşı gerçekleştirilen cinayetlere ve zulme ses getirebilecek bir tepki olarak yorumladı.

Daha önce de 2001 yılında dönemin Papa'sı 2. Jean Paul, 1915 Ermeni Soykırımı döneminde Mardin'de öldürülen Ermeni Katolik din görevlisi Episkopos İgnatios Maloyan'ı "Ermiş" ilan etmişti.   (Kaynak: CNN Türk)