Okmeydanı'ndaki Gençlik Federasyonu adlı derneğe yapılan gece baskınında, o esnada binada uyumakta olan iki çocuk ile bir arkadaşları gözaltına alındı. İkisi tutuklanan üç gence 'yasadışı örgüt üyeliği ve propagandası' suçlamasıyla dava açıldı. Gençlerin, pankart açıp slogan atmaları delil sayıldı.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde, 31 Mart 2015 günü Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın DHKP/C örgütü tarafından öldürülmesi sonrasında polis, bu örgütle ilişkili olduğu iddiasıyla Okmeydanı’ndaki “Gençlik Federasyonu Derneği” binasını bastı. O esnada binada uyumakta olan 16 yaşındaki S.A. ve 17 yaşındaki H.S. gözaltına alındı. Bu iki çocuğun yanı sıra 17 yaşındaki D.P. de evi basılarak, Emniyet’e götürüldü.

Üç çocuk hakkında ‘terör örgütü üyeliği ve örgüt propagandası’ suçlarından İstanbul 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianamede, S.A.’nın beş, D.P.’nin ise dört ayrı eylemde slogan attıkları ve pankartları tuttukları belirtildi. İlk duruşma için 22 Mayıs’a gün verildi.

Bu arada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, F.M.A. adlı çocuğun DHKP/C tarafından alıkonulduğu savıyla 6 Mayıs’ta da Gençlik Federasyonu’na gece baskını yapmış ve dokuz çocuk gözaltına alınmıştı. Tek suçları, o saatte dernekte uyumak ve baskın sırasında slogan atmak olan 17 yaşlarındaki B.K., E.D. ve H.Ç. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Öte yandan, İstanbul’daki Gazi Parkı gösterilerinden biber gazı fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümünden bir gün sonra, 12 Mart 2014’te, Eskişehir’de yürüyüşe katılan 15 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, bir kişi için de ayrıca ‘kamu kalına zarar’ suçlarından dava açıldı.