Denizli’de Cumhuriyet, Evrensel, BirGün ve Demokrasi gazetelerini dağıtmak isteyen öğrenciler polis engeliyle karşılaştı.

Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyona ve muhalif yayın organlarına yönelik baskılara karşı Pamukkale Üniversitesi öğrencileri muhalif gazetelerle dayanışmak için gazete dağıtımı yapmak istedi.

Kampüs önünde Cumhuriyet, Evrensel, BirGün ve Demokrasi gazetelerinin dağıtımını yapmak için toplanan öğrencilere polis engel oldu. Gazete dağıtımı yapmak isteyen öğrenciler toplandıkları alanda, TOMA, gözaltı araçları ve çok sayıda çevik kuvvet ekipleriyle karşılaştı.

Polisin OHAL’i gerekçe göstererek dağıtımı yasaklaması üzerine GBT’si yapılan öğrenciler okul içinde bulunan kafeye geçti. Burada gazetelere destek olmayan isteyen öğrenciler yaklaşık 1 saat süren okuma eylemi gerçekleştirdi.

Masalarda gazete okuyan gençlerin çevresinde Üniversite Özel Güvenlik Birimleri ve sivil polisler nöbet tuttu.

Yaşananlara ilişkin konuşan üniversite öğrencisi Burak Çetrez, “Bugün Pamukkale Üniversitesi öğrencileri özgür basının yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Yoğun baskı ve saldırı altında olan üniversite öğrencilerinin bugünkü kararlığı ve tavrı umut vericiydi. Bizler bugün ses çıkarmadığımız takdirde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atayanlar yarın AKP'nin elinde olmayan diğer belediyelere de kayyım atayacak. Bizler Özgür Gündem veya kapatılan Hayatın Sesi Tv'ye güçlü bir ses çıkarabilseydik bugün Cumhuriyet Gazetesi daha özgür olacaktı ve saldırılar engellenmiş olacaktı” dedi.

Mücadele için geç kalınmadığını ifade eden Çetrez, “Toplumsal muhalefetin yan yana gelmesiyle AKP faşizmini yerle bir edebiliriz. Bizler birbirimize yabancı değiliz, birbirimizi Gezi direnişinden tanıyoruz” çağrısında bulundu.

Bir başka üniversite öğrencisi Hilmi Mıynat ise; “Baskı ve korku politikalarıyla sindiremedikleri gazeteleri haksız operasyonlarla susturmaya çalışıyorlar. Geri adım attıramadıkları gazeteler, ‘Mit Tırları’ haberinde de olduğu gibi ısrarla gerçekleri yazmaya devam ediyor. Özgür Gündem kapatıldığında halk Özgür Gündem’i susturamazsınız demişti. Halkların seslerini dile getiren muhalif gazeteler halktan aldıkları güçle gerçekleri yazmaya devam ediyor. Bugün de Cumhuriyet, BirGün, Evrensel ve Demokrasi gazeteleri ile dayanışmak için toplandık” açıklamasında bulundu.

Öğrencilerin gazete okumasından dahi korkan bir anlayışla mücadele ettiklerini ifade eden Mıynat; “İktidar o gazeteleri öğrencilere ulaştırmamızı engellemek için kolluk güçlerini karşımıza çıkardı. Halkın kitlesel bir biçimde sokağa çıkamadığı durumlar kimseyi yanılgıya, yılgınlığa itmemelidir. Biriken büyük bir öfke var ve bugün gösterdiğimiz dayanışma örneği bu öfkenin nasıl pratiğe yansıması gerektiğinin ipuçlarını vermektedir. Bulunduğumuz her alanda gazetelerimize sahip çıkacak ve dayanışma ile bu bataklığı mutlaka aşacağız” dedi.

(Kaynak: Evrensel)