Pazartesi akşamları 20.00’de Yol Televizyonu’nda Erdoğan Usta moderatörlüğünde yayınlanan Pazartesi Söyleşileri programına katılan, Agos gazetesi yazarı Pakrat Estukyan'dan müzakere sürecine ilişkin önemli değerlendirmeler geldi.

Yol TV’de Erdoğan Usta’nın sorularını yanıtlayan Pakrat Estukyan, ‘Cumhuriyet tarihi boyunca izlenen asimilasyon politikalarının bu topraklarda yaşayan çeşitli halklar üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu kaydetti. Estukyan, bu politikaların Kürtlerin uluslaşması karşısında artık sürdürülemez hale geldiğini vurguladı.

Kürt hareketinin Türkiye'nin demokratikleşmesinin motor gücü olduğunu söyleyen Estukyan, Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarında okunan Abdullah Öcalan’ın mesajlarının da son derece önemli olduğunu söyledi.

ÇÖZÜM TÜRK-KÜRT İTTİFAKI DEĞİL!

Zaman zaman kimi Kürt siyasetçilerin, bir Türk-Kürt ittifakından bahsettiğini hatırlatan Estukyan, "Bu vurgular 'Türkler ve Kürtler Cumhuriyetin iki kurucu unsurudur' düşüncesi üzerine bina ediliyor. Oysa bunu söyleyen siyasetçilere, 'birlikte kurduk' dedikleri cumhuriyetin hiç de matah bir şey olmadığını hatırlatmak gerekir. 'Birlikte yaptık' dedikleri o süreç, Ermenilerin, Rumların, Yahudilerin ve başka nice halkların kanı üzerine kurulmuştur" diye konuştu.

Kürt hareketinin ana gövdesini oluşturan kadroların ve aydınların, böylesi bir Türk-Kürt ittifakı yaklaşımını benimsemediğini söyleyen Estukyan, "Aksine, Kürt hareketini temsil eden fikir, Türkiye'deki ve Ortadoğu'daki halklara demokratik bir siyasal ve toplumsal düzen öneriyor. Bu durum ülkenin demokratikleşmesi açısından son derece önemli bir dinamiğe işaret ediyor" dedi.

“ÇÖZÜMÜN ANAHTARI TÜRKLERDE“

Çözümün anahtarının Kürtlerde ya da Ermenilerde olmadığını, çözümün anahtarının Türklerde olduğunu söyleyen Estukyan, "barışın ve demokratik çözümün kıymetini, Sinop'ta BDP heyetine saldıran kalabalığa dahi anlatmaya gayret etmeliyiz, Türklerin bu sürece katılımı büyük bir önem taşıyor" dedi.

“UMUDUMUN KAYNAĞI SİYASİLER DEĞİL, BU TOPLUM”

Siyasi iktidarın çözüm ve demokratikleşme yönünde güven veren adımlar atmadığını kaydeden Estukyan, "Buna rağmen ben umutluyum. Zira umudumun kaynağı siyasiler değil, umudumun kaynağı bu toplum. Ben bu toplumun çözüm üreteceğine inanıyorum" diye konuştu. (Demokrat Haber)