Pakistan'ın Belucistan eyaletinin Ketta kentinde polis aracına yönelik intihar saldırısında bir polis, bir çocuk ve bir kadın hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Pakistan Talibanı'nın (Tehrik-i Taliban Pakistan-TTP) üstlendiği saldırı, ateşkesin tek taraflı sonlandırılmasının ardından düzenlendi.

Reuters ajansına konuşan bir polis yetkilisi, 15 görevlinin yaralandığını söyledi. İntihar saldırısında hedef alınan polis aracının, bir çocuk felci aşılama ekibini koruduğu belirtildi. 

TTP üyeleri, çocuk felci aşılama ekiplerini ve onları koruyan polisleri hedef alan saldırılar gerçekleştiriyor. TTP, söz konusu aşılamanın 'Batılı ülkelerce çocukları kısırlaştırmak için kullanılan bir komplo olduğunu' öne sürüyor. 

NE OLMUŞTU?

Bu hafta başında TTP, hükümet ile varılan ateşkes anlaşmasını sonlandırdığını duyurmuştu. Üyelerine, ülke çapında saldırı düzenleme emri veren TTP bildirisinde, "Farklı bölgelerde mücahitlere yönelik askeri operasyonlar devam ettiği için, ülkenin neresinde olursanız olun saldırı gerçekleştirmeniz zorunludur" ifadeleri kullanıldı.

Afganistan Talibanı’nın teklifiyle İslamabad ile TTP arasında Ekim 2021'de barış görüşmeleri başlamış ve bir aylık ateşkes ilan edilmişti. Tarafların birbirlerini verilen taahhütlere uymamakla suçlaması üzerine görüşmeler devam etmemişti. Bu yıl nisanda tekrar başlayan görüşmelerin ardından Pakistan ile TTP, 10 Mayıs'ta ateşkes konusunda anlaşmıştı.