Özyeğin Üniversitesi’nde öğrencilere hizmet veren shuttle (karşılıklı sefer) boykot ediliyor. Geçtiğimiz sene sefer başına 2,25 TL gibi bir ücretle öğrenci taşıyan shuttle, bu yıl %30 gibi fahiş bir zamla 3 TL’ye yükseltilince öğrenciler de isyan bayrağını çekti. Rakamların bu oranda kalmadığını, olası bir biniş kartı unutulması durumunda 3 TL değil 5 TL ödediklerini belirten öğrenciler protestoya başladı.

Altunizade-Çekmeköy ana hattında 32 sefer yapan araçlar, Nişantepe, Ataşehir hatları da eklendiğinde günde ortalama 40 sefer yapıyor. Yaklaşık 50 kişilik otobüslerin devamlı dolu gittiğini belirten öğrenciler, ek seferlerin de eklenmesiyle ortada dönen parasal hacmin aylık yaklaşık 200 bin TL olduğunu, 10 aylık eğitim dönemi boyunca da 2 milyon TL’ye yaklaştığını belirtiyorlar.

YILLIK 2 MİLYON TL NEREYE GİDİYOR?

Shuttle hizmetini sağlayan Gürsel Turizm ile okul yönetimi arasında bir ticari anlaşma olup olmadığını merak eden Özyeğin Üniversitesi öğrencileri, eğitim sezonu boyunca ortaya çıkan 2 milyon TL’lik meblağın kat be kat şoförlere, araç yakıtına, vergiye yeteceğini düşünüyor.

Pazartesi günü Öğrenci Birliği eşliğinde yapılan forumda 3 TL’ye yükseltilen shuttle ücretinin, 1,10 TL olan öğrenci akbil fiyatına indirilmesi gerektiğine karar verildi. Fakat okul yönetimi ve Gürsel Turizm toplantıda alınan bu kararı kabul etmediklerini, o fiyata shuttle kalkamayacağını söyleyip öğrencileri okul kampusünde bir nevi alıkoydu.

Kalkmayan shuttle yüzünden, okula aracıyla gelen öğrencilerin araçlarına binen öğrenciler evlerine ancak bu şekilde dönebildiler. Zira okuldan kalkan tek belediye otobüsü 522N hat numaralı 4. Levent otobüsü de günde sadece beş sefer düzenlediğinden, bu araç da öğrencileri taşımakta yetersiz kaldı.

ANTİ-SHUTTLE HİZMETİ DEVREDE!

Shuttle zammı mağduru öğrenciler, örgütlenmeyi genişleterek Salı günü “Özyeğin Anti-Shuttle Call Center”ı kurdular ve beş ana lokasyon belirlediler. Bu lokasyonların her birinin başına bir öğrenci gönüllü oldu ve ‘anti-shuttle’ hizmeti devreye girmiş oldu!

Sistem ise oldukça basit işliyor. Öğrenciler kendilerine uygun olan lokasyon gönüllüsünü arayarak, ders saatlerini, nerede ve saat kaçta belirtilen yerde olacaklarını söylüyorlar. Lokasyon gönüllüsü de o bölgeden kendi aracıyla o saatlerde okula giden ve aracında yer olan kişilere durumu bildiriyor. İsim ve araç teyitleri yapıldıktan sonra anti-shuttle ile öğrenci okula ulaşmış oluyor.

Bilkent gibi ulaşımın ücretsiz olabildiği özel okullar varken, Özyeğin Üniversitesi’nin shuttlelarında akbil gibi karta yükleme yapılarak biniliyor. Öğrencilerin okul yönetiminden talepleri shuttle zammının geri çekilmesi. Çünkü öğrenciler kendilerinin bir müşteri olmadıklarını, okulların da ticari bir kurum olmadığını savunuyor.

#ozudeeylemvar

sosyal medyada OzU direnişi:

@AntiShuttleOzu

https://www.facebook.com/groups/OzUCarpool/

(Demokrat Haber)