Daktilo1984, Gerçek Gündem ve Medyascope gibi mecralarda yazıları yayınlanan ve programlar yapan Özpek ile iktidarın dış politikadaki “U dönüşlerinden” HDP’yi kapatma davasına ve İYİ’nin Merkez’deki konumuna dair siyasetin sıcak gündemi ele alındı.

HDP’nin kapatılmasının yanlış olacağını söyleyen Özpek,“HDP’yi kapatmak Kürt Sorununa yönelik en yanlış hamlelerden biri. Siyasetin alanını daraltırsan siyaset dışı aktörlerin alanı açılır. Bu, çok basit. HDP’nin yani siyasetin alanının açılması hem demokrasi için iyidir hem de Kürt Sorununun çözümü için. Dolayısıyla, HDP’yi kapatarak Kürt ya da terör sorununda Türkiye’nin kazanabileceği hiçbir şey yok” dedi.

Akademisyen Burak Bilgehan Özpek, Bilgehan Uçak’ın sorduğu Gündemin Gerçekleri programına konuk oldu.

Dış politikada her ülkenin çeşitli durumlarda U dönüşleri yaptığını, bunun da son derece doğal olduğunu söyleyen Özpek, Türkiye’de bu sürecin biraz farklı yaşandığını ifade etti.

“Çıkarlarının” yanısıra, Türkiye’nin “değerli yalnızlık” ve “masumların hamiliği” gibi söylemlerle “ahlaki” bir pozisyon aldığını da söylerken iki amacın da sonuna ulaşmadığını savundu.

‘DIŞ POLİTİKA SÖYLEMLERİ İÇ POLİTİKAYA ENDEKSLİ’

Burak Bilgehan Özpek, S-400 projesinin ne kadar büyük sorunlara yol açtığını ve kabaca şimdilik 11 milyar dolara mal olduğunu ifade ederken bu projeye karşı çıktığı için ilk başlarda hayli hakaret işittiğini de hatırlattı. S-400’lerden başka bir dönemin en popüler söylemi Mavi Vatan’ın da unutulduğunun altını çizen Özpek, iktidarın dış politikadaki söylemlerinin tamamen iç politikaya endeksli olduğunu ifade etti.

‘DESPOTİZM ALTINDA VATANSEVERLİK OLMAZ’

Aynı dönemlerde iktidara yakın kesimler tarafından “vatansever” olmamakla suçlandığını hatırlatırken vatanseverlik kavramını da sorgulamaya açtı. İktidar savurulurken yandaşların da aynı şekilde savrulduğunu söyleyen Burak B Özpek, bugün iktidar yanlıların vatanseverliği, iktidarseverlik olarak gördüğünü belirtti:

“Bir yerde insanlar özgür değilse orada kimse vatansever değildir, despotizm altında vatanseverlik olmaz,” diyen Özpek, bir analog yaparak pijama giyemediğin yerin evin olmaması gibi dedi.

“Farklı fikirlerin sesini kısmak fayda da sağlamaz. Bunlar iktidarı ‘vatan’ sanıyorlar. İktidarı savunmayı da vatanseverlik sanıyorlar. Dolayısıyla, iktidar savruldukça bunların vatan sevgisi de değişiyor. Halbuki, birbirinden çok farklı politikaları uygulamış bir Erdoğan var.”

'İYİ PARTİ'DE DÜŞEN BİR MUHALEFET TONU VAR'

Özpek, İYİ Parti’nin Merkez’de siyaset yaptığını anlatırken şöyle dedi:

“Dört aydır İYİ’de düşen bir muhalefet tonu var ve oyları da aşağı iniyor. Bu da partinin içini hareketlendiriyor. Akşener eğer yeniden dümene geçerse ve geçtiğimiz sene kullandığı yaratıcı muhalefet söylemlerini, siyasi kıvraklığı ve esnaf ziyaretleriyle yakaladığı ‘Merkez Sağ’ havayı yakalarsa bu sesler kesilir. Seslerin çıkma sebebi bence biraz da bu: Son dört ayda izlenen politika.”

‘HDP’Yİ KAPATARAK KÜRT YA DA TERÖR SORUNUNDA TÜRKİYE’NİN KAZANABİLECEĞİ HİÇBİR ŞEY YOK’

HDP’nin kapatılmasının çok yanlış sonuçlara yol açacağını ifade ederken bu zihniyetle bugün kadar hiçbir sorunun çözülemediğini, partinin kapatılmasının bilakis çözüm istemeyenlerin işine geleceğini ifade etti.

HDP’nin kapatılmasının “Bize siyaset yapma imkânı vermiyorlar,” diyenlerin elini güçlendirmelerinden başka bir işe yaramayacağını herkesin bildiğini söyleyen Özpek, sözlerini şöyle bitirdi: “HDP’yi kapatmak Kürt Sorununa yönelik en yanlış hamlelerden biri. Siyasetin alanını daraltırsan siyaset dışı aktörlerin alanı açılır. Bu, çok basit. HDP’nin yani siyasetin alanının açılması hem demokrasi için iyidir hem de Kürt Sorununun çözümü için. Dolayısıyla, HDP’yi kapatarak Kürt ya da terör sorununda Türkiye’nin kazanabileceği hiçbir şey yok.”