Polis baskınıyla el konulan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaası’yla ilgili bütün girişimlere rağmen soruşturma savcısıyla görüşemeyen gazetenin avukatı Özcan Kılıç, "İki soruşturma var, ama muhatap yok" dedi. 

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İstanbul Beyoğlu'nda bulunan merkez bürosu ile gazetenin basımının yapıldığı Gün matbaa gece yarısı polis tarafından basıldı.

Özel harekat polisleri tarafından yapılan baskında, gazete bürosunun kapısı kırıldı. Baskın yapıldığı sırada gazete binasına yakın bir kafede oturan bir yurttaş, hazirun olarak bulunduruldu. Sabah saatlerinde gazete binasına giden avukatlar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) gelen bir görevli ile karşılaştı. TMSF görevlisi avukatlara, Engin Basın Yayın San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde çıkan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne ve gazetenin basımının yapıldığı Gün Matbaacılık Reklam Film Basın Yayın Tanıtım San. Tic. Şti'ye el konulduğunu bildirdi.  
 
MATBAA POLİS ABLUKASINDA 
 
Özgürlükçü Demokrasi’nin bürosunda TMSF görevlisi tek başına dururken, polisler de sık sık gazete binasına giderek bilgi alıyor. Sahibi ile birlikte en az 8 kişinin gözaltına alındığı Gün Matbaası’nda ise polisler tarafından gece başlanan aramalar bu saat itibariyle devam ediyor. Matbaada polis haricinde kimse bulunmazken, bina polislerce ablukaya alınmış durumda. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na görüşmeye giden avukatlar, soruşturma savcısı ve aynı zamanda Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni dosyasına bakan 22. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı olan Uygur Kaan Arısoy ile görüşmek istedi. Avukatların savcı ile görüşme talebi, "Savcı duruşmada" denilerek reddedildi. Savcı Arısoy'un 3 gündür Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda görülen bir davada savcı olarak görevlendirildiği belirtildi. Savcının yarın ya da sonraki gün makamına geleceği avukatlara iletildi. 
 
İLK SORUŞTURMA 7 ŞUBAT TARİHLİ
 
Savcılık kaleminin avukatlara verdiği bilgiye göre ise, gazete hakkında iki ayrı soruşturma yürütülmüş, ilk soruşturma 7 Şubat günü başlamış ve bu soruşturma 23 Mart günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma dosyasıyla birleştirilmiş. 7 Şubat 2018 tarihli soruşturmanın "basın suçları" kapsamında, 23 Mart 2018 tarihli soruşturmanın ise "terör suçları" iddiasıyla başlatıldığı ileri sürüldü. Savcılık kalemi, soruşturmada gizlilik kararı olduğunu kaydederek başka da bilgi paylaşmadı. 
 
Avukatların, TMSF'nin durumuna ilişkin sorduğu sorulara ise yanıt verilmedi. Savcılık kalemi, "daha sağlıklı bilgi" için avukatları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yönlendirdi.

Avukatların gözaltına alınan gazete ve matbaa çalışanlarının durumuna ilişkin bilgi istemeleri de 24 saatlik "görüş kısıtlılığı"na takıldı. Kaç kişinin gözaltında olduğu ve gözaltı gerekçelerine dair bilgi almak üzere emniyete giden avukatlara burada da herhangi bir bilgi verilmedi. 
 
GAZETENİN AVUKATI: MUHATTAP YOK
 
Gazetenin avukatlarından Özcan Kılıç, "Muhatap yok" diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi. Kılıç, soruşturma kapsamında 22 kişinin gözaltına alındığına dair bilgi aldıklarını; ancak bu bilgiyi netleştiremediklerini dile getirdi. Savcıların bu soruşturmaları fiili olarak yürütmediğini belirten Kılıç, "Soruşturmanın fiili yürütücüsü emniyettir. Savcılar sadece resmiyette görülüyor" diye konuştu. 
 
GÖZALTINDAKİ 11 KİŞİHİN İSİMLERİ ÖĞRENİLDİ
 
Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaası'na yapılan baskın kapsamında gözaltına alınan ve isimleri netleşenler şöyle: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, Gün Matbaası Sahibi Kasım Zengin, matbaa çalışanları Erdoğan Zamur, Kemal Kurt, Musa Kaya, Cemal Tunç, Kemal Daşdöğen, İrfan Karaca, Mehmet Emin Sumeli, matbaanın eski çalışanı Diyarbakır’da gözaltına alınan Uğur Selman Kelekçiler. 
 
 Soruşturma kapsamında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Yıldız'ın Bağcılar'da bulunan evine de baskın yapıldı. Yıldız'ın bulunmadığı evde telefonuna ve bilgisayarına el konuldu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı