1992 yılında Ankara’da dernek çatısı altında faaliyetlerine başlayan Özgür Üniversite, 20. yıllına girdi. Bu süre içerisinde, kurumun, farklı eğitim çalışmalarına on binleri aşkın öğrenci katılırken, kurum bünyesinde tarihi ve güncel gelişmeleri ele alan kitaplar da yayınlandı.

Özgür Gündem gazetesinden Önder Elaldı'ya konuşan, Özgür Üniversite'nin kurucularından Doç. Dr. Fikret Başkaya, ilk olarak 1992 Ekim’inde Ankara Konur Sokak'taki bir dernekte çalışmalara başladıklarını belirtirken, kurumun amacını, "İnsanları bir meslek sahibi yapmak değil. Dünyayı, toplumu ve insanı anlamalarına katkı yapmak" olarak açıklıyor.  

 

BAŞKAYA: PARAYLA BİLİM OLMAZ

Başkaya, Elaldı'ya verdiği demeçte, 20 yıllık zaman zarfında egemen ve resmi ideolojiye, neoliberalizme, küreselleşmeye ve Avrupa-merkezli ideolojik yabancılaşmaya karşı duran bir kurum olarak var olduklarının altını çiziyor.

Özgür Üniversite'nin devletten ve sermayeden, her türlü güç ve iktidar odağından tam bağımsız bir kurum olduğunun önemine değinen Başkaya, "Bugün kapısında üniversite yazan kurumlar aslında üniversite değil, meslek okullarıdır, resmi ideolojinin yeniden, yeniden üretildiği kurumlardır," diyor. Başkaya, parayla bilim olmayacağının ise altını çiziyor.

 

KAPİTAL'İN II. CİLDİ OKUNACAK

Özgür Üniversite'de dersler veren araştırmacı - yazar Sungur Savran da Elaldı'ya verdiği söyleşide, "Eğitim alanında ayakların baş olması için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmak gerekir" derken, Özgür Üniversite’nin 20 yıldan bugüne bu çaba içersinde olduğunu belirtiyor.

Savran, Ahmet Tonak ile birkaç yıldır “Kapital’i Okuma” dersleri verdiklerini bu yıl da Kapital’in 2. cildini okuyacaklarını belirtiyor.

 

BU DÖNEM TARİH, PSİKOLOJİ VE SİYASET SEMİNERLERİ DE OLACAK

Özgür Üniversite’nin İstanbul Koordinatörü Yıldız Uygun ise, yaptığı açıklamada, güz ve bahar olmak üzere 3 aylık iki dönemde çalıştıklarını söyleyerek, bu dönem Özgür Üniversite'de tarih, siyaset ve psikoloji seminerlerinin de olacağını söylüyor.

Uygun, Cumartesi Seminerlerinde “İslam ve emperyalizm: Ortadoğu’da neler oluyor?” başlığıyla Erdoğan Aydın, Erhan Keleşoğlu, Faik Bulut, Foti Benlisoy, Fulya Atacan, İsmail Beşikçi, Seda Altuğ, Yüksel Taşkın sunumlarını yapacak. Taner Timur, “Çağdaş Düşünce ve Marksizm”, Doğan Şahin “Psikososyal”, İzzettin Önder “Dünya Sistemleri ve Türkiye”, Cengiz Gündoğdu da “Felsefe Yolu” derslerini verecek, diye belirtiyor.

(Özgür Gündem gazetesinden derlenmiştir)