Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu 3 Aralık 1994’te bombalı saldırıya uğradı.

Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız öldürüldü, 23 çalışan yaralandı.

Bombalamaların 23’üncü yıl dönümünde gazeteci ve insan hakları savunucuları, bugün gazetenin bombalanan binasının önünde anma etkinliği düzenledi.

"Özgür basın susturulamaz" pankartının açıldığı açıklamada, Özgür Ülke’nin manşetleri ile özgür basın geleneğinde yaşamını yitiren gazeteci ve yazarların fotoğrafları taşındı.

MA'nın haberine göre bir dakikalık saygı duruşundan sonra açıklama yapan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi editörü Reyhan Hacıoğlu, Özgür Ülke Gazetesi'nin 23 yıl önce bombalandığını hatırlatarak, “Bu katliam girişiminde 23 arkadaşımız yaralanmış, Ersin Yıldız arkadaşımız ise şehit düşmüştür. Ancak bugüne kadar ne failler bulundu ne de gerçek anlamda bir hukuksal yargı süreci başlatıldı. Oysa tüm dünya biliyor ki, Özgür Ülke Gazetesi'nin susturulması MGK kararıydı" dedi.

Bombalamayı yargı mekanizmasının görmediğini söyleyen Hacıoğlu, “AİHM Türkiye'yi mahkûm etse de, bugün olduğu gibi özgür basın üzerinde devletin baskı politikaları farklı şekillerde sürmektedir” diye belirtti.

Ersin Yıldız şahsında yaşamını yitiren onlarca arkadaşlarını büyük bir minnet ve şükranla andıklarını ifade eden Hacıoğlu, “Yaşam ve mücadele değerlerine bağlı kalarak, özgür basının gerçeklerden taviz vermeyen özgürlük çizgisinin takipçisi olacağımızın sözünü yineliyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından dönemin tanığı gazeteci Hüseyin Aykol konuştu. 23 yıl önce yaşanan olayı anlatan Akyol, "O binayı gördüğümde, ‘Tamam, bu sefer bitti, bundan sonra olmayacak' dedim. Böyle bir binayı bir daha yapamayacığımızı düşündüm. Fakat yanıldım ertesi gün gazete 'Bu ateş sizi de yakar' manşetiyle bayilerde yerini aldığını gördük. O gün öyle dediğim için yeniden özeleştiri veriyorum. Asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından bombalanan binanın önüne karanfiller bırakıldı.