Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesini, 2026 yılında bedelsiz olarak kamuya geçecek olmasına rağmen 1.7 milyar dolar bedelle satın alan Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) Sayıştay denetimine açılması için TBMM'ye kanun teklifi veren CHP'li Özel, iktidarı eleştirdi.

Özgür Özel, "Türkiye Varlık Fonu'nu millete denetlettirmiyorlar, böyle bir şey olmaz. Bir kişi 'Ben kimseye hesap vermem, millete bile hesap vermem' diyor. Tek adamın yaptıkları Meclis denetiminden kaçırılıyor" dedi. Özel, yeni açılan Çanakkale Köprüsü'nün finansman boyutuyla utanılacak bir iş olduğunu da söyledi.  

'YOK PAHASINA SATMIŞLARDI'

Özel, TVF’nin Türk Telekom'u satın aldığı sürece değinerek şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom’un hisselerini satın almak için bir karar verdi. 25 milyar TL’ye varan bir kaynağı buldu, gitti Türk Telekom’un hisselerini aldı. Oysaki Türk Telekom’u bütün itirazlarımıza rağmen yok pahasına Hariri Ailesi'ne satmışlardı. Onlar da bizim bankalarımızdan kredi kullanmışlardı. Hepimizi dolandırdılar, kaçtılar. Şimdi o hisseleri yine biz para verip geri alıyoruz. Burada yanlış bir iş olduğu belli de ne olduğunu bilemiyoruz. Niye? Çünkü Varlık Fonu, Sayıştay denetimine tabi değil. Sayıştay, denetimini TBMM adına yani millet adına yapıyor ama Recep Tayyip Erdoğan diyor ki 'Varlık Fonu'nun başkanı benim.' Uzun süre de başkan yardımcısı ve vekili de damadıydı. Bu Varlık Fonu'nu kimse denetleyemez. Millete denetlettirmiyorlar bunu. Böyle bir şey olmaz."

'TEK ADAMIN YAPTIKLARI MECLİS DENETİMİNDEN KAÇIRILIYOR'

TBMM'ye verdiği kanun teklifi ile ilgili konuşan Özel şöyle devam etti:

"Verdiğimiz kanun teklifi Varlık Fonu'nu Sayıştay denetimine, yani Meclis ve milletin denetimine sokuyor. Yani bir kişi 'Ben kimseye hesap vermem, millete bile hesap vermem' diyor. Milletin vekillerinin buna 'Dur' demesini teklif ediyoruz. Günü geldiğinde Meclis'te oylanacak. Göreceğiz bakalım o kendine çok milliyetçi diyen MHP'nin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekilleri millet adına denetlemesine 'Evet' diyebilecekler mi? Biz diyebileceklerini sanmıyoruz, çünkü tek adam rejiminde, o tek adamın yaptıklarının Meclis denetiminden kaçırıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bu kanun teklifimizi milletimiz adına verdik, son derece önemsiyoruz."

'ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ FİNANSMAN BOYUTU İLE UTANILACAK BİR İŞ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılan 1915 Çanakkale Köprüsü için geçiş garantisi verildiğini anımsatan Özel, şöyle konuştu:

"Bu ülkede Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yaptığı çok kötülük var. Ancak gelecek nesillere yapılan en büyük kötülüklerden biri onların döneminin varlıklarını birilerine peşkeş çekmek. Yani bugünü değil, geleceği sattı bunlar. Birçok otoyolda, geçitte, havalimanında garantiler var. Yani uçak gelmese de gelmiş gibi millet ödüyor. Araç geçmese de geçmiş gibi millet ödüyor. Son olarak Çanakkale Köprüsü'nde de fahiş bir garanti vermişler. Bu garantiyle gelecek nesillerin cebinden parayı o köprüyü kapan konsorsiyuma aktarıyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bunu kesinlikle reddediyoruz ve iktidara geldiğimiz ilk haftada ilk ayda bütün bunları kamulaştıracağız. Biz yapılan eserlere kazandırılan tünellere, otoyollara karşı değiliz. Tabii bunu yapacaksınız. Bunu yapmadan bu çağda olur mu? Buna karşı değiliz. Ama biz bunun finansmanının ‘yap, işlet, birilerini zengin et ve gelecek nesillere de borç devret’ yöntemiyle yapılmasına karşıyız. Devletin bunları yapacak gücü var. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti köprü mü yapamıyor. Bir tünel mi yapamıyor? Acayip garantiler veriyorlar, geçemeyecek kadar araç sayılarına garanti veriyorlar. Hepimizin cebinden gelecek nesillere de borç bırakarak 'Biz köprü yaptık' diyorlar. Köprü dediğin devletin parasıyla yapılır ve bedava olur. Ya da sembolik ücretlerle olur. Bu şekilde fahiş fiyatlarla köprü yapıp da övünülecek bir tarafı yok. Bu iş finansman boyutuyla utanılacak bir iştir."