Gazeteci ve insan hakları örgütleri Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılması, polis baskını ve gazetecilerin gözaltına alınmasına karşı basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına çok sayıda yurttaş da destek verdi.

DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Yönetiminden Elif Akgül, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilcisi (TİHV) Ümit Efe, İHD İstanbul Yönetim Evrim Baykondu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nden (ÖHD) avukat Sinan Zincir ve İstanbul Tabip Odası'ndan İncilay Erdoğan söz aldı.

EREN: DAHA VAHİM ŞEYLER OLMASINDAN KORKUYORUZ

DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, OHAL’den önce de basına baskıların olduğunu anımsatarak, “Darbe girişimin ardından iktidar yöneticileri, özgür basının önemini anladıklarını söyledi. Ama bunun ne kadar sahte bir söylem olduğunu bir kez daha gördük” dedi.

Eren, “Bu ülkede basın ve ifade özgürlüğü zaten problemliydi. Artık çok endişeliyiz. Özgür Gündem’in kapatılmasının ardından gazeteciler için, basın ve ifade özgürlüğü için daha da vahim şeylerin olmasından korkuyoruz” diye konuştu, şöyle devam etti:

“Basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını, gözaltındaki ve tutuklu arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını, Özgür Gündem Gazetesi’nin derhal açılmasın talep ediyoruz.”

AKGÜL: BU KAPATMALAR BİR İŞE YARAMAYACAK

TGS temsilcisi Elif Akgül de şöyle konuştu:

“OHAL ilan edildiğinde ‘Darbecilere ilan ettik, halkımıza etmedik’ dediler. 76 gazeteci tutuklu. 42’si, 15 Temmuz süreciyle başlatılan soruşturmalara kapsamında tutuklandı. Meslektaşlarımızın çığlıklarını dinledik canlı yayında. OHAL kime uygulandı sorusunu merak ediyorum. Gazeteciler olarak meslektaşlarımızın işlerini yapmalarına izin verilmesini istiyoruz.

“Özgür Gündem, 30 yıllık geleneği olan bir gazete. Bombalama, kapatma bu geleneği kaldıramadı, insanlar hala haber vermeye devam ediyor. Bu kapatmalara hiçbir işe yaramayacak.”

TİHV VE İHD: GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN

TİHV’den Ümit Efe gözaltına alınan basın çalışanlarının serbest bırakılmasını, işkencecilerin belgelenerek hukuk önünde hesap vermesi çağrısı yaparken, “Özgür Gündem yayın hayatına devam etmelidir” diye konuştu.

İHD İstanbul Yönetim Evrim Baykondu da “Özgür gündeme uygulananı arkadaşlarımıza yapılan darp ve işkenceyi kınıyoruz. Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasın talep ediyoruz, özgür basın susturulamaz” dedi.

AVUKAT ZİNCİR: AMAÇ GÜNDEM’İN YARIN ÇIKMAMASIYDI

ÖHD’den avukat Sinan Zincir de şunları ifade etti:

“Geçici kapatma kararı geldikten sonra, karar tebliğ edilmeden, itiraz hakkımızı kullanmadan hukuk dışı şekilde AKP’nin ve sarayın silahlı kubbetleri  gazeteyi bastı.

“Avukatlar olarak geldiğimizde arkadaşlarımızın çevik kuvvet barikatında rehin tutulduğunu dile getirdik. . Gazetenin tüm yayın araç gereçlerini almaya gelmişlerdi. İmajlarını aldın dedik, her şeyi götüreceğiz dediler. Yarın Özgür Gündem Gazetesi’ni çıkarmamaktı amaç.

“Beş dakika sonra arama başladığında çevik kuvvet polislerini içeri çağırıp gözaltı dediler. İşkenceyle, coplarla kadın arkadaşlarımızı yerlerde sürükleyerek kelepçeli şekilde çevik kuvvet aracına bindirdiler.

“Arkadaşlarımıza henüz ulaşamadık. 25 Kürt genci altı gündür gözaltında görüşemiyoruz. Maalesef arkadaşlarımızla da görüşemeyeceğiz. İnsan hakları avukatlığını yapamıyoruz artık. İki kadın arkadaşımız dışarı çıkarıldı. Aramalara iştirak için bile girişimiz engelleniyor.

“Özgür basını tanıyoruz, APE Musa’nın, Gurbetelli Ersöz’ün yoldaşları susmayacak. Yarın özgür gündem bayilerde olmaya devam edecek.”

ERDOĞAN: ÖZGÜR DÜŞÜNCEYE SAHİP ÇIKACAĞIZ

İstanbul Tabip Odası’ndan İncilay Erdoğan da yaptığı konuşmada “Hekimler olarak özgür düşünceyi ifade edilemeyen bir yerde sağlıklı toplumda yaşayamayız. Hiç bir iktidar özgür düşünceyi hakikati gizleyemez. Bir ay önce Şebnem Korur Fincancı’da olduğu gibi özgür düşünceye sahip çıkacağız” dedi.

Öte yandan, HDP Milletvekilleri, HDK Bileşenleri'nin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi 'Özgür Gündem Susturulamaz' sloganı atarak gazetelerine destek verdi.

[Haberde bianet‘ten yararlanılmıştır.]