Hakkında kapatma kararı verilen Özgür Gündem gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, tutuklama talebiyle sevk edildikleri nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

16 Ağustos'ta yapılan baskın sonucu darp edilerek gözaltına alınan Kaya ve Kızılkaya, emniyet işlemlerinin ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne getirildi. 

Savcılıkta ifadeleri alınan Kaya ve Bilir, "Örgüt üyesi olmak", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Savunmalarını yapan Kaya ve Bilir, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi’ni “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla kapattı.

Gazetenin kapatılmasından kısa süre sonra Özel Harekat Polisi, gazetenin Beyoğlu’ndaki binasına baskın yaptı. 

Baskında gözaltına alınan 22 kişi serbest bırakılırken Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya gözaltı süreleri 25 Ağustos’a uzatıldı.

Baskına tepkiler sürerken, gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve yazarı olan Eren Keskin, yazarları Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı’nın evlerine de polis baskın yaptı.

Gözaltına alınan Aslı Erdoğan 19 Ağustos günü tutuklandı.