Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyeleri Yazar Aslı Erdoğan, Dilci-Yazar Necmiye Alpay, gazetenin o dönemki Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı’nın da aralarında bulunduğu dokuz gazetecinin yargılandığı davanın 15. duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre, Eren Keskin ve Necmiye Alpay ile avukatlarının katıldığı duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Savcı mütalaasında Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın “terör örgütü üyeliği”nden; Zana Kaya ve Aslı Erdoğan'ın da “terör örgütü propagandası”ndan cezalandırılmasını istedi. Duruşmada söz alan Eren Keskin, “Bu bir düşman hukuku uygulamadır” dedi.

GAZETECİLERE CEZA TALEBİ

Mütalaada iddianamede sıralanan suçlamaları tekrar eden savcı, Eren Keskin'in yazdığı 4 yazı ile gazetenin genel yayın yönetmeni olduğu dönemdeki yazı ve görseller nedeniyle 'terör örgütü üyeliği" iddiasıyla  cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada İnan Kızılkaya'ya da Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğu dönemde yayımlanan yazı ve haberler nedeniyle “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Yine mütalaada Kemal Sancılı'nın da gazetenin imtiyaz sahibi olması ve sosyal medya paylaşımları “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Zana (Bilir) Kaya gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde gazetede çıkan yazı ve haberler nedeniyle “basın yayın yoluyla zincirleme şekilde örgüt propagandası” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada Aslı Erdoğan'ın da “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla cezalandırılması talep edildi.

ALPAY VE AYKUT'A BERAAT TALEBI

Savcı mütalaasında Necmiye Alpay ve Bilge Aykut'un tüm suçlar bakımından beraatini talep etti.

Savunması alınmayan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu'nun dosyalarının ayrılmasını talep etti.

KESKİN: BEN İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSUYUM

Mütalaanın ardından söz alan Eren Keskin şunları söyledi:

“Ben şu anda bir 'silahlı örgüt üyesi' olarak adlandırılıyor iddia makamı tarafından. Bu Türkiye'nin kendi hukukuna da aykırıdır. Bu düşman hukuku uygulamasıdır. Bizi düşman olarak görüyorsunuz. Bunu akıl almaz buluyorum. Süe istiyorum çünkü ben 'örgüt üyesiymişim' ve bu bugüne kadar olmadığım bir şey. Bunu size nasıl anlatacağımı bulmam lazım.”

BİR SONRAKİ DURUŞMA 14 ŞUBAT'TA

Ardından söz alan avukatlar süre talep etti. Süre talebini kabul eden mahkeme heyeti bir sonraki duruşmanın 14 Şubat 2020'de saat 10.00'da görülmesine karar verdi.

ÖZGÜR GÜNDEM DAVALARININ GEÇMİŞİ

16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesi, 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tamamen kapatıldı.

Gazetenin çalışanları ile yazar ve yöneticileri “terör örgütü propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla hala yargılanıyor.

Üç şekilde yürütülen davalardan biri gazete çalışanlarının yargılandığı dava, ikincisi yazar ve yöneticilerin de yargılandığı “Ana Dava” olarak anılan dava, üçüncüsü ise gazete ile dayanışma amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılanların yargılandığı dava.

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan 100 kişiden 50'sine dava açıldı, bu isimlerden 11'i takipsizlik ile sonuçlanırken 38'ine dava açıldı.

KESKİN HAKKINDA 140 DAVA VAR

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin 140, eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan 95 dava bulunuyor. Ayrıca çeşitli yazarlar hakkında da açılmış 29 dava bulunuyor.

GAZETE KAPATILDI, ÇALIŞANLARI TUTUKLANDI

16 Ağustos 2016’daki kapatılma kararı ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri, aralarında o esnada haber takibi yapan İMC TV ve DİHA çalışanları da dahil 24 gazeteci gözaltına almıştı. Özgür Gündem’in eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in, yazarlarından Filiz Koçali’nin ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun da evlerine polis baskını yapılmıştı.

22 Ağustos 2016’da Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya sevk edildikleri nöbetçi hakimlik tarafından tutuklanmıştı. Yazar ve yönetim kadrosundan aralarında Aslı Erdoğan 19 Ağustos’ta, Necmiye Alpay ise 31 Ağustos’ta tutuklanmıştı. Yayın danışma kurulu üyeleri Erdoğan ve Alpay’la birlikte Zana Kaya 29 Aralık 2016’da tahliye edilmişti.

“Özgür Gündem Ana Davası” olarak anılan ve Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Bilge Oykut’un da yargılandığı bu dava kapsamında ise eski Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya 441 gün, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 301 gün tutukluluğun ardından tahliye edilmişti.

İDDİANAMEDE TÜM İSİMLER İÇİN CEZA İSTENİYOR

Kasım 2016'da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 31 sayfalık iddianamede yargılanan tüm isimler için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)  “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” başlıklı 302/1, “ “Silahlı örgüt” başlıklı 314/2, ”Suç işleme amacıyla örgüt kurma” başlıklı 220/1,2,8, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) örgüt propagandasını düzenleyen maddelerinden  hapis cezası isteniyor.

Suçlamalara konu edilenler ise gazetede çeşitli tarihlerde yayımlanmış yazı ve haberler.

Dosyada sanık olarak yargılanan Aslı Erdoğan, Filiz Koçali, Necmiye Alpay ve Ragıp Zarakolu'ya yöneltilen suçlamaların gerekçesi  da çeşitli tarihlerde yayınlanan yazıları.

Yine iddianameye göre İnan Kızılkaya'nın Özgür Gündem'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olması 'örgütün nihai amacını desteklediği, örgüt adına hareket ettiğinin kanıtı'.

Aynı suçlama Zana (Bilir) Kaya'ya gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olduğu, Bilge Aykut'a gazetenin Yayın Danışma Kurulu olduğu ve Kemal Sancılı da gazetenin İmtiyaz Sahibi olduğu için yöneltiliyor.

İddianamede ayrıca haberler aracılığıyla “şifreli mesajlar” gönderildiği iddia edildi.

Kaynak: Evrensel