Ankara’da polis şiddetine maruz kalan özel sektör öğretmenleri bugün Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Özel sektörde çalışan öğretmenler, "Taban maaş hakkımız geri verilsin" talebiyle Ankara’da bir araya gelmişti.

TMMOB Eğitim ve Kültür Merkezi’nde toplanan öğretmenler Millî Eğitim Bakanlığı’na yürümek istediği sırada polis biber gazı sıkarak müdahale etti, 9 kişi gözaltına alındı. Polis şiddetiyle karşılan öğretmenlere pek çok siyasi parti, kurum ve kuruluştan destek geldi.

Millî Eğitim Bakanlığı, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nı arayarak randevu talep etti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer İnan ile görüşen sendika yöneticileri görüşmenin detaylarını paylaştı.

‘BAKANLIĞIN KAPISI SENDİKAYA HER ZAMAN AÇIK’

Duvar’dan Nur Kaplan’ın haberine göre, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, Millî Eğitim Bakanlığı’nda yapılan görüşmenin Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer İnan’la gerçekleştiğini söyledi.

Sendika olarak Bakan Yardımcısı İnan, "Şu an özel eğitim kurumlarında çalışan yüz binlerce eğitim emekçisinin somut ve acil bir şekilde çözülmesi gereken taban maaş talebi var. Bu bir hak bu hakkın en kısa sürece uygulanması hayata geçirilmesi gerekiyor" dediklerini ifade eden öğretmen Edebali görüşmenin içeriğine ilişkin şunları söyledi:

"Diğer sorunlarımızın ilerleyen zamanlarda konuşabileceğimizi önerdik. ‘Acil olarak bu talebin hayat geçirilmesi gerekiyor’ dedik. Kendileri muhataplık sürecinde bakanlığın kapısının sendikaya her zaman açık olduğunu söylediler. Bununla ilgili sendikanın muhatap alınacağını ama bir taban maaş uygulamasının da sendika tarafından raporlanarak üzerinde çalışılarak bakanlığa iletilmesi gerektiğini sürecin daha sonra siyasi ayaklarla iletileceğini ifade ettiler. Biz bunun doğru olmadığını, bürokratik bir yöntem olduğunu, zorluk altında yaşayan kötü koşullarda yaşayan ekonomik olarak zorlanan eğitim emekçilerinin 6 ay, 1 yıl, 2 yıllık bir süreci kaldıramayacağını söyledik. Bunun sadece bir sendikanın talebi olmadığını, yüz binlerce eğitim emekçisinin talebi olduğunu, bakanlığın bunu böyle görmesi gerektiğini, bizden yola çıkarak bir rapora ihtiyaçları olmadığını, bu mevcut koşullara yönelik bir eğitim politikası olarak yürütmeleri gerektiğini söyledik."

‘GÖRÜŞMEK ZORUNDA KALDILAR’

Millî Eğitim Bakanlığı yetkililerinden özel sektörde çalışan öğretmenler için taban ücret politikasını hayata geçirmelerini talep ettiklerini ifade eden Edebali, "Bakanlık yetkilileri taban fiyat hazırlığını özel okullar derneği üzerinden sendikanın da yer aldığı bir görüşme sürecine doğru evriltmek istediler. Biz de açıkça ‘Millî Eğitim Bakanlığı'nın taban maaş ücret politikası olmalı, özel okulların uyması gereken bir süreç olmalı’ dedik" ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün bizi muhatap almalarını sağlayan şey dün özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim emekçilerinin Ankara’da buluşması ve kendi taleplerini duyurmasıdır. Bu açık. Saldırıya ilişkin konuştuk. Bakanlık yetkilileri 'Hiç buna gerek yoktu bakın burada konuşabiliyoruz, görüşebiliyoruz' dediler. Demek ki toplum baskısı oldu, bugün sendikamızla görüşmek zorunda kaldılar."

‘TABAN MAAŞ GÖRÜŞMESİ Mİ’ SORUSUNA ‘HAYIR’ YANITI

Özel sektör öğretmenlerinin taban ücret taleplerini yeniden sokağa yansıtacaklarını, bakanlık yetkilileriyle görüşme sürecini hızlandırmak istediklerini belirten Eren Edebali, "Onlar kendi yöntemleriyle bir dosya istiyorlar. Biz takvim istedik takvim vermediler. ‘Somut olarak bu görüşme bir taban maaş olarak uygulamasının başlatıldığı ilk toplantı olabilir mi’ sorusunu sorduk. ‘Hayır’ dediler. ‘Karşılıklı görüşmenin dinlendiği talebin alındığı ve değerlendirildiği bir buluşma olarak yansıtabilirsiniz’ dediler" ifadelerini kullandı.