Oyuncu Özlem Öçalmaz Yıldız, "Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?" sorusuna verilen yanıt nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Gazeteci Birsen Altuntaş'ın haberine göre, avukatı Ozan Yıldız vasıtasıyla mahkemeye başvuran oyuncu 12.02.2023 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan fetvanın, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçuyla kanunlara uymamasından ötürü söz konusu fetvanın yazılmasında ve yayınlanmasında yetkili olan kişilerin bulunmasını ve suçların cezalandırılmasını talep etti.

Öçalmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Diyanet fetvasında evlat edinenle evlatlık arasında bir evlenme engeli doğmadığı ifadeleri kullanmıştı. Konuyla ilgili dava açmak isteyen tüm arkadaşlarımız ücretsiz hukuki destek vermeye hazırız ne kadar çok olursak o kadar güçleniriz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun sitesinde depremin ardından 'ihtiyaç duyulan konulara açıklık getirmek' amacıyla özel bir bölüm açılmıştı. Sitede, depremde ailesini kaybeden çocuklara ilişkin "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusu da yanıtlanmıştı. Diyanet, söz konusu soruya şu ifadelerle yanıt vermişti:

Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukukî bir takım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesi kabul edilmiş değildir. Buna göre, evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi , evlatlığın kendi öz anne babasının yerine evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir."

Sosyal medyada oluşan tepkiler üzerine bir süre sonra Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sitesindeki ilgili sayfa silinmiş, kurul ise bir açıklama yayınlayarak fetvanın bağlamından koparıldığını savunmuştu.

Kaynak: Gazete Duvar