Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve bugün Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilen HDP'nin kapatılmasına yönelik iddianamede İstanbul Milletvekili Oya Ersoy 'parti kurucusu' olarak gösterildi.

İddianamede partinin kapatılması gerekçeleri arasında Ersoy'la ilgili şu bölüm ifade yer aldı:

"Görüldüğü üzere davalı Partinin kurucularından olan ve 27. Dönem HDP İstanbul Milletvekili seçilen Oya Ersoy’un, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile evrensel hukuk kuralları gereği silahlı terör örgütü kabul edilen PKK/KCK kapsamında, 'terör örgütünün propagandası yapmak' suçundan soruşturmasının bulunduğu, Anayasa’nın 68. maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı eyleminin niteliği dikkate alındığında, davalı siyasi partinin Anayasa’nın 69. maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen fiillerin odağı haline gelmesinde sorumluluk taşıdığı..."

'ÜYE OLMADAN KAPATILMASINA NEDEN OLMUŞUM'

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Ersoy, "Sanırım HDP üyesi ve milletvekili olmadan gelecekte üyesi ve vekili olacağım bir partinin kapatılmasına neden olmuşum" dedi.

HDP'nin kapatılması ile ilgili daha önce hazırlanan ve reddedilen iddianamede henüz Halkevleri Genel Başkanı olduğu ve HDP'nin kurulmadığı dönemde hakkında açılıp takipsizlikle sonuçlanan soruşturmalara da yer verildiğini belirten Ersoy, "Bu defa onları çıkarmışlar ancak parti kurucusu olarak yazmışlar. HDP üyeliğim 24 Haziran seçimlerine adaylık başvuru ile birlikte başladı" dedi.