Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısının etkinliğinin test edilmesi için ek klinik denemeler yapılacağı belirtildi. Denemelerde elde edilen başarı oranı sorgulanırken AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, "Etki oranını artabileceğini gördükten sonra bunu doğrulamamız gerekiyor" dedi.

Oxford Üniversitesi'nden Profesör John Bell ise, denemelerin gerektiği gibi yapılamadığı ve raporlanmadığı yönündeki eleştirileri reddetti. Bell, ek denemelerin yapılacağını söyledi ve mevcut verilerin The Lancet dergisinde yayınlanabileceğini aktardı.

'YANLIŞ DOZ KULLANIMIYLA İLGİLİ BİR HATA'

Pazartesi günü Oxford/AstraZeneca aşısının korona virüsüne karşı ortalama yüzde 70 oranında koruma sağladığı duyurulmuştu. İki yüksek dozun uygulandığı gönüllülerde aşının koruma oranının yüzde 62 olduğu ancak bir düşük doz ile birlikte yüksek dozun verildiği vakalarda oranın yüzde 90'a çıktığı belirtilmişti. Daha sonra AstraZeneca şirketinden yapılan açıklamada, denemelerde kaydedilen yüzde 90'lık yüksek başarı oranının 'yanlış doz kullanımıyla ilgili bir hata' sonucu elde edildiği aktarılmıştı.

'BU DURUM KİMSEYİ TEHLİKEYE ATMADI'

AstraZeneca'nın İlaç Geliştirme Ar-Ge Başkanı Mene Pangalos, 'hesaplama hatası sonucu' gönüllülerin bazılarına 'yanlışlıkla' düşük doz uygulandığını söylemiş, "Bu, oldukça faydalı bir hata oldu" ifadelerini kullanmıştı. New York Times'a konuşan Pangalos, "(Bu durum) kimseyi tehlikeye atmadı. Bir dozlama hatasıydı" demişti.

Kaynak: Gazete Duvar