Dersim'in Ovacık ilçesindeki Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin son günü baskılara, yasaklara, sık sık yapılan araç aramaları, GBT kontrolleri ve polis ablukasına rağmen kalabalık bir katılımla gerçekleşti. Dersim merkez ve çevre illerden gelenlerin beklediği isimler arasında yer alan Aram Serhad sahneye çıkmazken, konuyla ilgili herhangi bir açıklama da yapılmadı.

IŞIK BERFİN SAHNEYE ÇIKTI

Ardıl Batmaz'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, 2003 yılında 5 yaşındayken siyasi sebeplerle ailesiyle birlikte Dersim'den Amerika’ya göç etmek zorunda kalan Işık Berfin de festivalde sahne aldı. İzleyiciler Berfin sahneden inene kadar şarkılarına eşlik ederek ve sloganlar atarak destek verdi. 

Berfin'in ardından sahneye 'Ağla sevgili yurdum' şarkısıyla çıkan İlkay Akkaya, konserleri ve Dersim'e girişleri yasaklanan Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi'ni selamladı. Yasaklara karşı tepkisini "Kurtuluş yok tek başına" şarkısını söyleyerek dile getiren Akkaya, önümüzdeki yıl için yasaksız bir festival dilerken, "Müziği yasaklamak mümkün değil arkadaşlar. Hep bir ağızdan türküler söylemek, yan yana olmak, rengarenk kalmak o kadar değerli ki içinden geçtiğimiz bu çok zor günlerde. Grup Yorum ve İsyan Ateşi'nin il içine alınmamasını da protesto ediyorum" ifadelerini kullandı.

'KURTULUŞ YOK' DEDİ, POLİS KİTLEYİ ABLUKAYA ALDI

İlkay Akkaya 'Kurtuluş yok' şarkısını söylerken kitle de sloganlarla, zafer işaretleriyle eşlik etti. Ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının talan edilmemesi için yapılan mücadeleyi de selamlayan Akkaya, konserini "Çav Bella" şarkısı ile sonlandırdı.

İlkay Akkaya'nın ardından yerel sanatçılar sahneye çıkarken gecenin geç saatlerine kadar halaylar çekildi. Festivalin bitmesinin ardından iki grup arasında sebebi öğrenilemeyen bir tartışma yaşandı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesinin ardından çevik kuvvet biber gazı ve copla müdahale ederken, gözaltına alınanlar da oldu.