Motorlu araçlarda motorun randımanlı çalışması için gereken desteklerden biri yağdır. İçten yanmalı motorlarda yer alan parçalar çalışırken birbiriyle temas halinde, sürtünerek çalışır. Motor yağı, bu sürtünme sonucunda parçaların zarar görmesini önlemek amacıyla kullanılır. Otomobil motorunda ortaya çıkacak olası bir problem aracın çalışmasını engelleyebilir ya da kaza riskini artırabilir. Motor yağı değişimi ile riskler minimize edilir, araç performansı yükseltilir. Oto servis, periyodik bakımlarda mutlaka yağ değişimlerini gerçekleştirir, motorun performansını korumaya odaklanır.

Uzun yola çıkmadan önce de sürücüler sorun yaşamamak için yağ ve su gibi aracın sıvı değişimlerini yapar. Özel servis, motorun temiz kalmasında yağın etkili olduğunu belirtmektedir. Motorun kirlenmesi ya da parçaların güçlü şekilde sürtünmesi aşınmaya zemin hazırlar, aracın güvenliğini ve kullanım ömrünü zedeler. Üstelik motor yağı yakıt tüketimini de doğrudan etkiler: Aracın yağ değişimi zamanında kaliteli biçimde yapıldığında sürtünmeye bağlı harcanan enerji azalır, yakıt tüketimi buna bağlı olarak düşer. Yağ değişimi basit bir işlem olup her araç için belli sürelerle yapılması önerilir.

Motor Yağı Ne İşe Yarar?

Motor yağının görevleri şöyledir;

  • Araç çalışırken hareketli parçaların sürtünmesini minimum seviyeye indirir, sürtünmeye bağlı zararı engeller.
  • Motora ulaşan toz, kir ve benzeri dış etkenleri yağ filtresine aktarır, motoru besleyen parçaların daima temiz kalmasını sağlar.
  • Yüksek ısıya ulaşan motor ve parçalarının soğumasına yardımcı olur.
  • Motorun verimliliğini artırır.
  • Motor yağı segman – piston – silindir arasında oluşan boşlukları doldurur, gaz kaçağını önler, motorun randımanlı çalışmasını sağlar.

Oto servis ustalarına göre yağ bakımı aracın genel bakımı kadar önemlidir. Motor yağının değiştirilmemesi halinde araçtaki hareketli parçalar sürtünmeden ötürü aşınır, çalışamaz hale gelir. Araç bakımı için herhangi bir özel servis tercih edildiğinde dahi mutlaka yağ değişimlerini kontrol ettirmeli, motorun genel durumunu baktırılmalıdır.  

Motor Yağı Değişim Zamanı ve Yağ Çeşitleri

Oto servis motor yağının aracın yaşına göre değiştirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Eski araçlarda 5.000, yeni araçlarda 20.000 kilometrede yağ değişimi yapılmalıdır. Elbette yağ değişiminde servisin yağ filtrelerini de değiştirmesi gerekir. Kullanılan yağın türü de değişim zamanını belirleyeceğinden periyodik bakımda ya da herhangi bir sorun üzerine servise gidildiğinde yağ bakımının yapılması istenmelidir.

Motor yağ çeşitleri mineral, yarı sentetik ve tam sentetik olmak üzere 3 ana gruba ayrılır. Mineral yağlar ham petrolün damıtılması sonucunda aşınma önleyici gibi çeşitli katkı ürünleriyle elde edilir. Yarı sentetik yağlar mineral ve sentetik yağın sentezlenmesi sonucu elde edilir, %70 mineral, %30 sentetik yağ karışımından oluşur. Tam sentetik yağlar ise laboratuvarda kimyasal çalışma sonucunda elde edilir.  

Garantili Oto Servis, otomobilinizin yağ değişimlerinde size profesyonel hizmet verecek özel servis bulma konusunda yardımcı olmaktadır. Aracınızla ilgili tüm problemlerde ya da bakım ihtiyacında güvenilir, garantili hizmet veren servisleri tercih ederek konforlu bir deneyim yaşayabilirsiniz.