New York merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye'deki seçim sonuçlarıyla ilgili bir yazı yayınladı. WSJ, yayınladığı yazıda "Türkiye Erdoğan'ı azarladı" başlığını kullandı. Gazete "Bir sonraki Osmanlı padişahı olmayı düşünen o adamı, hayal ettiğinden daha zor bir yol bekliyor" dedi.

"SEÇMEN OTORİTERLİĞE DUR DEDİ"

zete.com'un yer verdiği haberde, seçim sonuçlarını ‘Türk siyaseti için iyi bir haber’ olarak değerlendiren WSJ,  “Sayın Erdoğan, 330 koltuk alarak kendisine daha fazla yetki veren anayasayı değiştirmek için referandum çağrısında bulunmayı umuyordu. Ön sonuçlara göre, AKP oyların yüzde 41 ini alarak mecliste çoğunluk sağlayamadı. Bu, Türkiye’nin siyaseti için iyi bir haberdir. Çünkü Sayın Erdoğan’ın sürünerek ilerleyen otoriterliğine seçmen dur diyerek uyarı vermiştir” ifadelerine yer verdi.

"DAHA ÇOK GÜÇ KAZANSA PUTİN GİBİ KURALLAR KOYABİLİRDİ"

Erdoğan’ın 2003-2014 tarihleri arasında başbakan olarak iş dünyasındaki, medyadaki, askeriyedeki hatta mahkemelerdeki muhaliflerini bezdirdiği belirtilen yazıda, “O, Cumhurbaşkanlığı daha fazla güç ile domine edebilseydi, Vladimir Putin gibi kurallar koyabilirdi” denildi.

"SEÇMEN TEK ADAM, TEK İSLAMCI PARTİ KURALINI REDDETTİ"

AKP’ye muhalif olan partilerin koalisyon hükümeti kurup kurmayacaklarının belli olmadığını hatırlatan gazete, “Bunların arasında ilk kez parlamentoda olmak için yeterli oy kazanmış ekonomide sol eğilimli Kürtlerin HDP’si de var. AKP bir koalisyon hükümeti kurmayı deneyebilir. Bu onun karakteri olmasa da Sayın Erdoğan nezaketle yenilgiyi kabul ederek buna yardımcı olabilir. Türk demokrasinin önünde bazı denemeler var ama en azından pazar günkü seçimlerde seçmenler tek adam, tek İslamcı parti kuralını reddetti” değerlendirmesinde bulundu.