CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Meclis’te cemevi açılması isteğine Diyanet’ten görüş alarak Meclis Başkanı Cemil Çiçek ‘Alevilerin ibadet yeri camidir’ diyerek karşı çıktı. Ardından Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ da konu hakkında görüş belirtip ‘Alevilerin ibadet yeri camidir’ iddiasını sürdürdü. Hatta aksini savunanları cahillik ve Aleviliği bilmemekle itham ettiler.

 

‘Bize ibadethanelerimizi tartıştırmak istiyorlar’, diyen Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu bu oyuna gelmeyeceklerini söyledi.

 

‘Cemevleri bizim ibadethanemizdir. Bunu tartışmayız, tartıştırmayız’ Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “AKP’nin ileri demokrasisi Osmanlı'nın hoşgörüsüne benziyor. İkisi de koca bir yalandır’ dedi.

 

“AKP ALEVİLİĞE YENİ BİR DON PEŞİNDE”

Ali Kenanoğlu, şöyle devam etti: “Osmanlı hoşgörü adı altında Alevileri katlediyordu, AKP ise Aleviliği katlediyor. Dönüştürüp asimile etmeye çalışıyor. Kendi biçtikleri donun Aleviliğe uymadığını söyleyen AKP yetkilileri şimdi yeni bir don peşindeler.

 

“BİZİ NASIL BİR ANAYASANIN BEKLEDİĞİ ORTADA”

Aleviliğin tarife ihtiyacı yok. Alevilerin yaşadığı sorunlar ve cemevi konusu teolojik bir tartışma ve sorun değildir. Konu "inanç özgürlüğü" kapsamındadır. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in cemevi açıklaması bizi nasıl bir Anayasanın beklediğini de açıkça ortaya koymuştur. Bülent Arınç ise Alevilerin Anadolu'da bin yıldır ‘islamız’ dediklerini söylemiş. Evet, ama Alevilerin islam anlayışı ve yaşayışı Sayyın Arınç'ınkinden farklıdır. Aleviler Anadolu’da bin yıldır Cemevlerinde Cem yapıyorlar. Camide namaz kılmıyorlar, Sayın Arınç bunu da görsün.

 

“İNKAR VE İMHA POLİTİKASI TUTMAZ”

"Kürt yok, kart kurt sesi çıkaran Türk var" inkarı Türkiye Cumhuriyetinin başını belaya soktu, hala kurtulmaya çalışıyoruz. İnkar ve imha politikası tutmaz, tutmuyor. "Alevilerin ibadethanesi cemevi değil cami" inkarı da tutmaz, tutmayacaktır.

 

ALEVİLİK TARİFİ YAPMASINLAR”

Hükümet üyeleri Alevilik tarifi yapmak ve Alevilerin ibadetini, ibadethanelerini yok sayıp inkar etmek yerine Alevilerin ve diğer inançsal toplulukların gasp edilen haklarını, inanç özgürlüğü kapsamında yer alan özgürlüklerini iade etsinler.

 

Mehmet Göcekli / Demokrat Haber İstanbul