Kendisi hakkında verilen 'hak ihlali' kararına rağmen Kasım 2017'den bu yana cezaevinde bulunan Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yeni hükmü sonrası ilk kez açıklama yaptı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Osman Kavala'yla ilgili 10 Aralık 2019’da verdiği 'serbest bırakılmalı' kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ıncı maddesinin birinci fıkrasını ihlal ettiğine karar vermiş; Kavala'ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetmişti.

Yargılama sürecinde yaşananlarla yalnızca Türkiye'de değil, uluslararası kamuoyunda tepki çeken ve şimdiden hukuk tarihine bir 'skandal' olarak adını yazdıran Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Kavala, karar sonrası ilk açıklamasını bugün yaptı.

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, dün açıklanan kararında hukuksuz uygulamaların ve yargı süreci üzerindeki siyasi etkilerin hala devam ettiğini hükme bağladı" diyen Kavala, şöyle devam etti:

"Bu karar, mevcut yasaların siyasi saiklerle keyfi bir biçimde kullanıldığını açıkça ortaya koymuştur. Bu kararın tüm baskılara rağmen temel hukuk ve ilkelerine göre davranmakta ısrar eden yargı mensuplarına güç vereceğine inanıyorum."

TUTUKLU OLDUĞU SUÇTAN BERAAT ETMİŞ, BU SEFER BERAAT ETTİĞİ SUÇTAN TUTUKLANMIŞTI

18 Şubat 2020'de Gezi Parkı davasında beraat eden Kavala, cezaevinden çıkamadan 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkilendirildiği davadan gözaltına alınmış ve 'casusluk' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Nisan 2022'de görülen karar duruşmasında Kavala, daha önce beraat ettiği suçlamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış; tutuklu bulunduğu 'casusluk' suçlamasından ise beraat etmişti.