İlahi Adalet Komünizm” kitabının yazarı Osman Akyol’a, kitabında “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamaktan” 7 ay hapis cezası verildi. 2019 yılından bu yana Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın geçtiğimiz 8 Mart günü karar duruşması vardı. Hâkim Osman Efendioğlu başkanlığında görülen duruşmada kitabın yayıncısı Alaaddin Topcu tüm suçlamalardan beraat ederken, sanık yazar Osman Akyol’a “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamaktan” 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ancak Akyol’un daha önceden kasıtlı bir suçtan adli sicil kaydı bulunmaması dolayısıyla, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Aynı dosya kapsamında, “halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak”tan da yargılanan Akyol, bu suçtan ise beraat etti.

Karar duruşmasına katılmayan Akyol, karar sonrası sevincini sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı:

“Yaşasın yüce Türk adaleti! 2019’da Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesinde kitabım İlahi Adalet Komünizm’e açılan davadan beraat ettim. Hulusi Kentmen gibi babacan hâkim Osman Efendioğlu babaya sevgiler…”

NE OLMUŞTU?

2019 yılında Döndü Hassan isimli vatandaşın yazar Osman Akyol’u İlahi Adalet Komünizm adlı kitabında Kuran Kerim’e, Tanrı’ya, Hz. Muhammed’e ve diğer peygamberlere hakaret ettiği gerekçesiyle CİMER’e şikâyet etmesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından Akyol ve kitabın yayıncısı Alaaddin Topcu hakkında resen soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında ilk olarak 2 Ekim 2019 tarihinde yayıncı Alaaddin Topcu’nun, ardından 21 Ekim 2019 tarihinde yazar Osman Akyol’un Emniyet ifadelerine başvurulmuş alınan ifadelerin ardından Ekim 2019’da Savcı Hafize Demir Hamurcu tarafından, yazar Osman Akyol ve yayıncısı Alaaddin Topçu hakkında “halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak” ve “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçlamalarıyla 1 yıl 5 aydan 2 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde kabul edilen dava iki buçuk yıldır sürmekteydi.