CHP ve HDP, TBMM Genel Kurulu oturumunda orman yangınlarına karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla daha önce ayrı ayrı verdikleri araştırma önergelerinin görüşülmesi için grup önerisi getirdi. Önergeler, genel kurulda yapılan konuşmaların ardından AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

'BU NASIL ÖNGÖRÜSÜZLÜKTÜR'

“Geçen sene yaşadığımız cehennemin günleri daha hafızamızdayken yangınla mücadeleyi beceremeyen bir iktidar yüzünden yine kurduyla, kuşuyla, ağacıyla bir coğrafya Muğla'mız, Marmaris'imiz yanıyor" diyen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, şöyle konuştu: 

"Şu ana kadar 4.035 futbol sahası büyüklüğündeki alan maalesef kül oldu. Ülkenin yüreği Muğla'da, Muğlalının gözleri havada, herkes etkin bir mücadeleyle bu yangın artık sönsün diye bekliyor. Dakikalar geçtikçe ormanda yanarak kaybettiğimiz canların çığlığı yüreğimizi dağlıyor. Yangını artıracak en ufak bir rüzgâr tüyleri diken diken ediyor. Öfkeliyiz. Şimdi sormak istiyorum: Bas bas bağırmadık mı? Demedik mi size, bu çağ yangınlar çağı, bu konu ciddiye alınmalı; ekolojik felaket kapıda, küresel ısınma her yeri yakıyor; özellikle, Akdeniz havzası uzun süre yanacak. Yangınla mücadelede en önemli konu yerinde, erken ve etkin müdahaledir. Bu noktada, orman köylülerini daha aktif hâle getirmeliyiz. Gece görüşü olan helikopterler 4 Temmuz’da gelecekmiş. İhale açacaksanız, zamanında açın. 4 Temmuz’a kadar ormanların yanmasını mı seyredeceğiz? Bu nasıl öngörüsüzlüktür. Bu ihale eğer beşli çeteye verilseydi, on dakikada bitirilirdi.”

'YANGINLA MÜCADELE MİLLÎ BİR MESELEDİR, İÇ SİYASETE MALZEME EDİLMEMELİDİR'

 AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın ise şu savunmayı yaptı:

“Muğla Marmaris'te çıkan orman yangını dolayısıyla duyduğumuz üzüntüyü belirtmek isteriz. Devletimiz, tüm güçleriyle, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız, İçişleri Bakanımız yangının çıktığı ilk andan itibaren yangın mahalline intikal etmişlerdir. Kötü hava ve arazi şartlarına rağmen, başta Orman Genel Müdürlüğümüz olmak üzere, tüm devlet kurumları yangınla etkin bir şekilde mücadele etmektedir…Yangınla mücadele millî bir meseledir, iç siyasete malzeme edilmemelidir. Bugün bize düşen sahada canla başla yangını söndürmek için çalışan yangın ekibine destek olmak, yardımcı olmaktır, onların morallerini yüksek tutmaya çalışmaktır.”

'CUMHURBAŞKANI İLK GÜNDEN BERİ OKLUK KOYU'NDA TATİL YAPIYOR'

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Taşkın'ın konuşmasını eleştirerek şunları söyledi:

“‘Cumhurbaşkanı ilk günden beri yangın yerindedir.’ Hayır, Cumhurbaşkanı ilk günden beri Okluk Koyu'ndadır, Okluk Koyu'nda tatil yapıyor. Yangın yerine helikopterle geçip Suudi Kralı karşılamaya gitmiştir. Diyorlar ki: ‘Şu kadar uçak kiraladık.’ Kiraladığınız uçaklarla ilgili bakanlarınız diyor ki: ‘Bu kiraladığımız uçaklardan 4 Temmuz’da gelecek olan helikopterlerin gece görüş imkânı olacaktır, onları bekliyoruz.’ Şimdi, biz de diyoruz ki: Arkadaş, ormanlarımız yanıyor, millî bir meselede midir? Gelin, bunu siyasetüstü görüşelim mi? Görüşelim. Arkadaş, bir yıldan beri ne yaptınız ya, ne yaptınız!”

Konuşmaların ardından CHP ve HDP’nin önerileri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.