Türkiye 31 Mart yerel seçimlerine hazırlanırken yurdun dört bir yanından gelen ‘hayali seçmen’ ve usulsüzlük haberleri tartışmalara neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde metruk bir binada bulunan bir dairede 119 seçmenin kayıtlı olduğunu tespit eden Kars HDP İl Yönetimi’nin itirazı reddedildi.

İlçe Seçim Kurulu’nun ret kararının gerekçesinde seçmenin Kars Orduevine kayıtlı olduğu ifade edildi.

Gerekçede, “Cumhuriyet Mahallesi  Şehit Yusufbey Caddesi İtiraza konu olan kapı numarası 54-3A Merkez/Kars adresinin Kars Kışla Garnizon Müdürlüğü’nün otel kısmı olduğu söz konusu yerin mahiyetinin orduevi olduğu oda numaralarının olduğu tek bir daireden oluşmadığı anlaşılmıştır. Askeri rütbeli personel, aile ve çocuklarının daimi olarak kalabildiği anlaşıldığından itirazcının itirazının reddine karar verilmiştir" denildi.

Demokrat Haber’e konuşan HDP Grup Başkan Vekili ve Kars Belediye Eş Başkan adayı Ayhan Bilgen, şaibeli seçmen kayıtlarının bütün Türkiye’de ortaya çıktığını anımsatarak söz konusu adreslerin askeri kurumlar olarak gösterildiğini söyledi.

Bilgen, “Seçim kurulunun verdiği bilgilerle söz konusu adresin asıl muhataplarının verdiği ilgi çelişiyor. Bu durumlarda doğru bilginin ortaya çıkartılma yolu polisin Nüfus Müdürlüğü’nün kayıtlarını kontrol etmesidir. Ne yazık ki başka şehirlerde olduğu gibi Kars’ta da adreslerin askeri kurumlar olduğu gerekçe gösterilerek ciddi ve bir tespitin yapılması imkansız hale getirilmektedir. Seçim güvenliği hem siyasi partilerin hem de İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Dolayısıyla yürütmenin görev alanındadır. Şaibeye neden olacak her gerekçenin üzerine gitmek, gerçeği ortaya çıkarmak siyaset kurumunun önceliğidir” dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Kars Komisyon Sözcüsü İdris Ağbaba, Cumhuriyet Mahallesi  Şehit Yusufbey Cadddesi’ndeki kapı numaralarında değişiklik yapıldığını ileri sürdü.

Ağbaba, “54-3A kapı numarası orduevine verildi. Askeri personelin aileleriyle birlikte orduevinde yaşadığı öne sürüldü. 250-300 kişinin orduevinde yaşaması çok mümkün görünmüyor. Gerekli itirazları yapmaya devam edeceğiz” dedi.

ORDUEVİ KIŞ TATBİKATI NEDENİYLE REZERVASYON KABUL ETMİYOR

Öte yandan, 98 odası olan Kars Orduevi kış tatbikatı nedeniyle rezervasyon kabul etmiyor ve kapasitenin üstünde 300 kişiye hizmet veriyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Orduevi personeli, “98 odamız bulunuyor. Kış tatbikatı nedeniyle  en yoğun dönemi yaşıyoruz. Tatbikat nedeniyle kapasitenin üzerinde hizmet veriyoruz. Toplamda 300 kişi kalıyor. Aile rezervasyonu kabul etmiyoruz. Mart ayının başına kadar tatbikat sürecek” dedi.

İtiraza neden olan seçmen listesi.

Demokrat Haber/Kars