Ordu’da AK Partili belediye tarafından 15 milyon lira harcanarak yapılan 116 dönümlük botanik parkı, daha sonra bölgeye şehir hastanesi yapılacağı gerekçesiyle yıkıldı.

Ancak şehir hastanesi ile ilgili plan değişti ve Ordu Üniversitesi tarafından tahsis edilen başka bir alan üzerine yapılması kararı alındı. Aradan geçen beş yıl boyunca yeniden projelendirilmeyen botanik parkı alanı ise atıl kalarak otlağa dönüştü.

‘MİLYONLARCA LİRA ÇÖPE GİTTİ’

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, parkın yıllardır hayvanların otlama alanı olarak kullanıldığını belirtti. Botanik parkının şehirde yeşil alan oluşturmak için yapıldığını vurgulayan Gönül, "Parkın yok edilmesinin üzerinden beş yıl geçti. Şehir hastanesi yapılacağı söylenerek yıkılıp çöplük haline getirilen araziye, hastanenin yapılmayacağı kesinleşti" dedi. Parkın akıbeti konusunda sessiz kalınmasını kabul etmediklerini söyleyen Gönül, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde şöyle seslendi: "Bu alan çığlık atıyor. Yeniden nefes alınacak bir yeşil alana dönüştürülmeli. Bu alanın botanik park yapılması için harcanan milyonlarca lira çöpe gitti."

‘PLANSIZ VE PROGRAMSIZ YIKILDI’

Parkın plansız ve programsız şekilde yıkılmasına tepki gösteren Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, parkın yıllardır atıl bir şekilde durduğunu ve gelecekte nasıl değerlendirileceğini de kimsenin bilmediğini söyledi. Alanın ranta kurban gitmemesi gerektiğini belirten Özbucak, “Ordu'nun yeşil, nefes alınabilecek bir alana gereksinimi var. Millet bahçesi diye övünüyorlar, işte size alan. Bir yer aramaya gerek yok" diye konuştu.

Botanik parkı alanında gelinen nokta nedeniyle rahatsız olduklarını ifade eden Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra da, “Bu tür plansız, programsız yapılan projeler için hesap verme yolunun açılması konusundaki ısrarlarımızı sürdüreceğiz" dedi. ORÇEV Denetleme Kurulu Başkanı Haluk Türkmen ise parkın Ordulular için sportif faaliyet ve kültürel alan olan yeniden düzenlenerek açılmasını istedi.