ORC Araştırma Şirketi, erken seçim tartışmalarına ilişkin yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Anket sonuçlarına göre yurttaşların yüzde 59.9'u erken seçimin yapılması gerektiğini belirtti. "Erken seçime ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna yurttaşların yüzde 40'ı ise hayır diye cevap verdi.

ORC Araştırma'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

“(1) Erken seçime ihtiyaç olduğunu düşünenler %60 gibi yüksek bir oranda olsa da, hükümeti başarısız bulanlar bu oranın çok daha üstünde görülmektedir. Bunun yanı sıra erken seçim olmasına karşı olanların içinde ciddi sayıda muhalif seçmen bulunmaktadır.

(2) Bu seçmenler "zaten kötü olan ekonomiyi daha kötü hale getirir" endişesi ile erken seçime karşı çıkmaktadır. Son cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a oy veren seçmenlerin ise yüzde 40'a yakını erken seçimin ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.

(3) Bu durumun başlıca sebepleri ekonomi, hukuk ve mülteci sorunudur. Kapanmalarının olduğu dönemde "kriz her yerde var, kapanmalardan sonra her şey normale döner" düşüncesi hakimken, sonrasında ekonomik sıkıntıların bitmemesi Ak Parti'nin kemik kitlesini kırdığı gözlemlenmiştir.

(4) Özellikle Afgan göçünün önce inkar edilmesi de aynı kitlede kırılmalara neden olmuştur. Hukuk ve demokrasi konusundaki geriye gidiş algısı ise Ak Parti kitlesini kırmaktan çok, oylarını yeniden yükseltebileceğine dair inancın zayıflamasına neden olmaktadır.

(5)"Artık toparlanamaz" söylemi, Ak Parti için her şeyden daha tehlikelidir. Bu durum Ak Parti içinden çıkan partilere yönelimi artıracaktır. Temmuz/Ağustos aylarındaki düşüş ivmesinin sürmesi halinde, Ak Parti'nin 1. Parti konumunun ciddi risk altında olacağını söyleyebiliriz.”