Selvi’nin aktardığına göre ankete katılanların yüzde 21.3'ü "Suriyeli görünce nefret hissediyorum" dedi.

"Güvende hissetmiyorum" ve "Hiç güvende hissetmiyorum" diyenlerin toplam oranı yüzde 51.6 olarak hesaplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüş projesini hazırlıyoruz" açıklaması ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın girişimleriyle hazırlanan "Sessiz İstila" isimli filmin sosyal medyada gündem olması sonrasında, Suriyeli sığınmacılara olan tepkiler artmaya başladı.

Selvi'nin paylaştığı ankette de Suriyelilere yönelik sert ifadeler yer aldı.

"Toplumdaki duyarlılığı yansıtması açısından Optimar’ın Suriyeliler anketinden bazı başlıkları paylaşmak istiyorum" diyen Selvi, anketin 23-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildiğini yazdı.

YÜZDE 21.3: SURİYELİ GÖRÜNCE NEFRET HİSSEDİYORUM

Buna göre, "Suriyeli bir bireyle karşılaşınca ne hissediyorsunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 21.3’ü ‘Nefret’, yüzde 17.3’ü ‘Mağduriyet’, yüzde 11.2’si ‘Hiddet’, yüzde 6.6’sı ‘Mazlumluk’, yüzde 6.2’si ‘Zalimlik’, yüzde 4.4’ü ‘Şefkat hissediyorum’ yanıtını verdi. Yüzde 33’lük bir oran, ‘Hiçbiri’ yanıtını verdi.

NEFRETİN NEDENİ: HAKKIMI GASP EDİYORLAR

Ankette, nefretin nedeni de soruldu. Buna göre, katılanlar yüzde 38.2 oranında "Benim hakkımı gasp ediyorlar" dedi. "İş imkânlarımı kısıtlıyorlar" diyenler ise yüzde 29.2 oranında, "Burada kalıcı olmaları düşüncesi beni korkutuyor" diyenler yüzde 18.8 çıkarken, yüzde 13.6’lık bir oran doğrudan "Korkuyorum" yanıtını verdi.

ŞEFKAT HİSSEDENLERDE 'DİNİ HASSASİYETLER' ÖN PLANDA

Selvi'nin yazısına göre, ankette şefkatin nedeni olarak daha çok dini ve insanı hassasiyetler ön plana çıktı.

Yüzde 35.8’le 'Müslüman olmaları' ilk sırada gelirken, onu yüzde 19.8’le 'savaş mağduru' olmaları şıkkı takip etti. ‘İnsan olmaları’ diyenler yüzde 18.5 çıkarken ‘Yardıma muhtaç olmaları’ diyenlerin oranı yüzde 17.3 oldu. ‘Hepsi’ diyenlerin oranı ise yüzde 8.6’da kaldı.

YÜZDE 69: İŞİMİ ELİMDEN ALIYOR

Optimar, ‘Suriyeliler iş imkânınızı elinizden alıyor mu?’ sorusunu da yöneltti. Ankete katılanların yüzde 69.2’si Suriyelilerin iş imkânını azalttığını söyledi. Yüzde 38.2’si ise o kanaatte değil.

GÜVENDE HİSSETMEYENLERİN ORANI YÜZDE 51.6

Optimar ankette, "Sığınmacı ve göçmenlerden kaynaklı suçlara maruz kalma konusunda kendinizi güvende hissediyor musunuz?" diye de sordu. Ankete katılanların yüzde 31.1’i "Güvende hissetmiyorum" dedi. "Ne hissediyorum ne hissetmiyorum" diyenler yüzde 21.8 çıkarken, "Hiç güvende hissetmiyorum" diyenlerin oranı 20.5 oldu. "Güvende hissetmiyorum" diyenlerle birlikte bu oran yüzde 51.6’ya ulaştı.

"Güvende hissediyorum" diyenler yüzde 11.9 ederken, "Çok güvende hissediyorum" diyenler yüzde 3.6’da kaldı. Kadınlarda bu oran daha yüksek çıktı.

Yazının tamamı için tıklayın.