Mecliste barışın, özgürlüğün ve emeğin temsilcilerinin yer almasını arzulayan sinemacılar, Sırrı Süreyya Önder'e destek için bir araya geldi. Önder, yaptığı konuşmada, ''Böyle bir sorumluluğun ileride hayal kırıklığına dönüşme ihtimali gözümün önüne geldi ve bu beni çok korkuttu'' dedi.

İSTANBUL - Sırrı Süreyya Önder bu seçim döneminin en renkli isimlerinden biri değil yalnızca. İyi bir sinemacı, devrimci bir insan sıfatları her zaman adının önüne ekleniyor haklı olarak. Filmlerinde, köşesinde yaptığını şimdi seçim döneminde yapmaya çalışıyor.

Birçok kesimden 'tam destek' alan Sırrı Süreyya Önder'e bir destek de sinemacılardan geldi. ''Yeni bir anayasanın yapılacağı mecliste barışın, özgürlüğün ve emeğin temsilcilerinin yer almasını arzulayan'' sinemacılar Sırrı Süreyya Önder'e destek için toplandı.

Yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı, dernek ve sendika üyelerinden oluşan sinemacılar Önder'in de katıldığı toplantıda destek nedenlerini kısaca özetlediler. Tuncel Kurtiz, Deniz Türkali, Hüseyin Karabey, Jülide Kural gibi isimlerin konuştuğu toplantıda en akılda kalıcı açıklamalardan birini oyuncu Mehmet Esen yaptı. Sanatçıların her zaman mücadelenin yanında olması gerektiğini savunan Esen, ''Hrant Dink yaşarken 10 sanatçı onun yanında mahkemede olsaydı, bugün Hrant Dink yaşıyor olurdu'' dedi.

Konuşmalarının ardından ise Önder kısaca teşekkür etti:

''Bir hayli zor ve sancılı bir süreçti. Bende de iyimser bir hava vardı. Fakat iki tane kırılma noktası yaşadım. Bu iki kırılma noktası beni bir hayli korkuttu. Bu sürece can vereceğini, omuz vereceğini, bizimle beraber duracağını düşünmediğimiz o kadar değişik yapılanmalar desteklerini beyan etmeye başladılar ki, bunun çok zor ve ağır bir sorumluluk olduğunun farkına vardım. Böyle bir sorumluluğun ileride bir hayalkırıklığına dönüşme ihtimali gözümün önüne geldi ve bu beni çok korkuttu. Tabii ki onurlandırıcı bir şey. Ama bundan sonrası için de büyük bir sorumluluk yüklüyor.

Sizin bunca yıllık hayatınıza halkınız bir karne veriyor aslında. Kendime dair şüphem yok. Bu sorumluluğu her an yanıbaşımda hissedeceğimden hiç kuşkunuz olmasın. Meslektaşlarımın bu desteği vermeleri daha da hoş. Herkese çok teşekkürler. Sanat iyileştirir.''

Önder her zamanki gibi konuşmasını mizahi bir dille bitirmeyi de ihmal etmedi: ''En kötü konuşmam bu oldu…''

Toplantıda konuşan isimler ise şunları söyledi:

Tuncel Kurtiz: Sırrı Süreyya bir sinemacı olarak, bir birey olarak kendisini zaten ispat etmiş bir arkadaşımız. O sinemacının, sanatçının mutlaka mecliste olmasını diliyorum ve haklarımızı, insan haklarını, dünyadaki emekçi haklarını savunacağına inanıyorum. Biliyorum ki, Sırrı Süreyya da savaşlara karşı olacaktır. Bu savaşlarla bir şey olmayacağını, demokrasini gelmeyeceğini bildiği için buna karşı bir şey yapacaktır.

'10 SANATÇI MAHKEMEDE OLSAYDI HRANT YAŞIYOR OLURDU'

Mehmet Esen: Sanatçıların böyle konularda destek vermesi çok önemli. Korkuyu kıracak olan sanatçılardır. Hrant Dink yaşarken 10 sanatçı onun yanında mahkemede olsaydı, bugün Hrant Dink yaşıyor olurdu. Dünyada nerede demokrasi varsa, sanatçılar sokağa indikleri için vardır.

Ayça Damgacı: İlk defa gerçekten beni temsil edeceğine inandığım birine oy vereceğim. Tüm desteğim, çabam Sırrı Süreyya için olacaktır.

Hüseyin Karabey: Bu ülkede barış olma ihtimali var. O yüzden Sırrı Süreyya ve Demokrasi Bloğu önemli. Asıl mücadele seçildikten sonra başlayacak.

Deniz Türkali: Her türlü ötekileştirmeye karşı bir ses olsun. Mecliste gerçek bir muhalif ses olsun. Ayrımcılığa karşı bir ses.

Jülide Kural: Sırrı Süreyya ile tanışmıyorum ama onu çok iyi tanıyorum. Çünkü biz aynı taraftayız. Bu taraf, ahlaklı olmayı, gerçek olmayı, adil olmayı, emekten yana olmayı, eşitlikçi olmayı, halkların özgürlüğüne inanmayı ve bu özgürlük mücadelesi için çabalamayı gerektiriyor. O yüzden onu çok iyi tanıyorum. Onun yaşam öyküsü benim için teminattır. Hadi Sırrı!

İbrahim Altınsay: Önemli bir başlangıç. Sırrı Süreyya ile ilgili bir şüphemiz yok zaten. Şimdiden, onun diğerlerinin hakkından gelirkenki halini hayal ediyorum. Önümüzdeki dönem meclisten çok güzel hikayeler çıkacak buna eminim.

Haluk Ünal: Mecliste 100 tane Sırrı Süreyya, Ertuğrul Kürkçü, Ahmet Türk olsun...

NTVMSNBC