Cumartesi Anneleri 476. kez İstanbul Galatasaray'da yağmur altında biraraya geldi. Bu haftaki buluşmada 1994 Mayıs ayından bu yana kendisinden haber alınamayan Abdülkerim Kalkan'ın akıbeti soruldu.

Bu haftaki eylemde gözaltına kayıp Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren konuştu. Eren, Mayıs ayının ölümler ayı olduğunu ifade ederken, 1 Mayıs 1977, 6 Mayıs Denizlerin idam edilişleri ve 18 Mayıs İbrahim Kaypakkaya'nın Diyarbakır cezaevinde katledilmesini hatırlattı.

Pazar gününün Anneler Günü olduğunu kaydeden Eren, "Biz anneler gününü kutlamıyoruz. Kayıplarımızın kemiklerine ulaşıncaya kadar, kayıplarımızın faillerinden hesap soruncaya kadar anneler gününü kutlamayacağız" diye konuştu.

Eren'in ardından söz alan Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın annelerin anneler gününü kutladığını, kendilerinin bu kutlamayı kabul etmediğini ifade etti.

Tosun, "Başbakan annelerin acılarını gelip görsün, annelerin anneler gününü kutlayacağına çocuklarımızın kemiklerini bize versin" dedi.

Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise 476 haftadır Galatasaray'da adalet aradıklarını ve yakınlarının akıbetini sorduklarını kaydederken, bundan sonrada sormaya devam edeceklerini belirtti.

Bu haftaki buluşmanın basın açıklamasını Cumartesi insanlarından Sıla Gemicioğlu okudu. Gemicioğlu, 1994 Mayıs ayında Şırnak'ın Cizre İlçesi Mehmidi (İnci) Köyü'ne Yüzbaşı Cemal Temizöz tarafından baskın düzenlendiğini, köyün tüm erkekleri ile Kalkan'ın da kimliğinin toplandığını kaydeden Gemicioğlu, Abdülkerim Kalkan'ın kimliğini almak için gittiği karakoldan bir daha çıkmadığını belirtti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da da İHD ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemi 274’üncü haftasında devam etti.

Eylemde “Onlar ansızın evlerinden alındılar bir daha geri dönmediler” yazılı pankart açılırken, kayıpların fotoğrafları taşındı.

22 Nisan 1994 tarihinde JİTEM tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen, daha sonra cesedi bulunan Mehmet Şerif Avşar’ın hikayesi kardeşi Sait Avşar tarafından anlatıldı.

Ağabeyinin gün ortasında esnaflık yaptığı dükkandan JİTEM mensupları tarafından gözaltına alındığını anlatan Sait Avşar, abisinin kaybedildiğini, yaptıkları girişimler sonucu 17 gün sonra cenazesine ulaştıklarını söyledi. Kendilerinin ağabeyinin cenazesine ulaştıklarını ancak, cenazeleri dahi olmayan binlerce kaybın olduğunu belirten Avşar, yakınlarını kaybedenler olarak, bu kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılmasını ve faillerinin de yargılanmasını istediklerini dile getirdi. (ANF)