Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği tarih olan 15 Şubat'ı protesto eden göstericilerden ve gösteriler sırasında yaşamını yitiren 19 yaşındaki Şahin Öner'in otopsi raporu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ailenin yaptığı başvuru üzerine teslim edildi.

Raporun; AA, CİHAN, DHA ve İHA'nın haberlerini; yine Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın ilk etapta kesin cümlelerle "elinde bomba patladı" ve daha sonraki "elinde bomba patladığını düşünüyoruz" şeklindeki temkinli açıklamasını  yalanladığı grülüyor. Rapordaki bilgiler Öner'in 'ezilerek öldürüldüğü' şüphesini ise güçlendiriyor. 

SÜRTÜNME TARZI YAYGIN EKİMOZ

Rapordaki "Sağ yüz ve yanak tamamını içine alan sağ kulağı ileri derecede deforme halde parçalanmış sürtünme tarzı yaygın ekimoz olup yanak üzerinde yer yer siyah renkte daha koyu olarak izlenebilen alanlar dikkat çekti" ve "Sol 1,2,3, ve 4. kaburga kemiklerinin mitskapüler hattan ekimozlu kanamalı kırık olduğu görüldü" ifadeleri, Öner'in polisin ve 4 haber ajansının iddia ettiği gibi elinde bomba patlaması sonucu iddialarını değil, zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdiği durumunu güçlendiriyor.

RAPORUN DIŞ MUAYENE BÖLÜMÜ

Cumhuriyet Savcısı Şaban Özdemir, Adli Tıp Uzmanı Eyyüp Yılmaz, Zabıt Katibi Doğan Kömürcü, Otopsi Yardımcısı Nurçin Çağıl, Hizmetli (Şoför) Ali Uman, Olay yeri inceleme polis memurları Alpaslan Can ve Barış Utku imzalı otopsi raporunda, Şahin Öner'in cenazesinin 10 Şubat'ta saat 21.00 sıralarında Diyarbakır Devlet Hastanesi morguna getirildiği ve otopsi işleminin saat 22.00 sıralarında başladığı belirtildi.

Kimlik tespiti yapılmadan otopsiye geçildiğinin belirtildiği raporun "Dış Muayene" bölümünde şu ifadeler yer verildi:

"172 santimetre boyunda, 60-65 kilogram ağırlığında, 20-25 yaşlarında siyah saçlı, kahverengi gözlü, ölü lekelerinin vücut sırta bası görmeyen alanlarda hafif şiddette oluşmuş olduğu görüldü. Sağ yüz ve yanak tamamını içine alan sağ kulağı ileri derecede deforme halde parçalanmış sürtünme tarzı yaygın ekimoz olup yanak üzerinde yer yer siyah renkte daha koyu olarak izlenebilen alanlar dikkat çekti. Sağ omuz ve sağ kol arka yüz tamamında 18x17 santimetrelik bir alanda sağ dirsek bölgesinde 8x6 santimetrelik, sağ bel bölgesinde 4x5 santimetrelik, sağ diz üzerinde 2x3, 3x1.5, 2.5, 1.5, 3x2 santimetrelik sol diz üzerinde 6x3, 5x2.5, 7x3.5, 3x4.5, 5x4.5 santimetre ebatlarında sıyrıklı ekimozlar olduğu görüldü."

'PARMAK İZİ ALIMI' TESPİTİ KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜĞÜ ŞÜPHELERİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Raporda ayrıca, "Her iki el parmaklarının parmak izi alımına bağlı siyah renkte mürekkeple boyalı olduğu ve tırnak örneği alımına bağlı sağ ve sol eldeki tırnaklarının tırnak yataklarının kanamalı olduğu görüldü" şeklindeki ifade, Şahin Öner'in hastaneye götürülmeden önce Şehitlik Polis Karakolu'na götürüldüğü ve burada parmak izinin alınmış olabileceği şüphelerini güçlendirdi.

Yapılan inceleme sonucu Şahin Öner'in vücudunda harici muayene tarif edilenler dışında başkaca darp, cebir izi, ateşli silah yarası, kesici delici alet yarası, boyunda boğma-boğulma, ya da asıya ait telem izi tespit edilmediği belirtildi.

Raporda, saçlı derinin kaldırıldığı belirtilerek, "Saçlı deri altında sağda 4x5 santimetrelik ekimoz görüldü. Sağ temporal adale grubu kanamalı olup sol temporal adale grubu sağlam izlendi. Kafa kubbe kemikleri sağlam bulundu. Beyin yüzeylerinde sulkuslarda silinme, giruslarda düzleşme ve venöz damarlarda belirginleşme olup kesitlerinde ıslak parlak görünüm dışında özellik görülmedi" denildi.

BOYUN VE GÖĞÜS

Boyun ve göğüs kısmına ilişkin de raporda şu ifadelere yer verildi:

"Göğüs cilt-cilt altı yüzeyel ve derin kaslarda kanama-ekimoz izlenmedi. Sternal kapak kaldrıldı. Sağ kaburga kemikleri sağlam bulundu, sol 1,2,3 ve 4'üncü kemiklerinin mitskapüler hattan ekimozlu kanamalı kırık olduğu görüldü. Sağ göğüs boşluğunda 1200, sol göğüs boşluğunda 600 cc serbest kan boşaltıldı. Sağ akciğerin leteral sınırlarında yoğun olmak üzere çok parçalı laserasyon mevcutiyeti görüldü, sol akciğer hilus bölgesinde ebatları 3,4 ve 2,5 santimetre olan laserasyonlar ile 5x3.5 santimetrelik bir alanda derin parankimal doku hasarı izlendi... Boyun organlarının tetkikinde hiyoid kemik, trioid kıkırdak ve boyun omurları sağlam bulundu. Özefagus lümeninde bantlar halinde submukozal ekimozlar ile trakea lümenin de orta derecede lümene bulaşık kanlı köpüklü mayi izlendi."

Raporun sonuç bölümünde bilirkişilerin Öner'den alınan kan, idrar ve iç organ örnekleri üzerine yapılacak toksikolojik ve histopatolojik neticeler sonucunda belirlenebileceği kaydedildi. (ANF)