“Eğer bütün insanlık, bir kişi dışında bir düşünceyi savunsaydı ve yalnızca bir kişi bunun aksini düşünseydi; bütün insanlığın o bir kişiyi susturması, o bir kişinin, eğer güç elinde olsa, bütün insanlığı susturması kadar haklı çıkarılamaz olurdu.”
John Stuart Mill

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu toplumun ortak vicdanı (kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güç).

Gergerlioğlu bu tanıma eksiksiz uyan bir insan. İnsanları doğruyu, iyiyi yapmaya yöneltmeye çalışan, çıkar kaygıları olmadan insanların yardımına koşan biri.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun konuşmalarını, çok kez dinledim. Karşılıklı konuştuk, düşüncelerimizi paylaştık, tartıştık, birbirimizi anlamaya, eksiklerimizi gidermeye çalıştık. Hiçbir yanlış düşüncesine, tutumuna tanık olmadım. Her karşılaşmamızdan, konuşmamızdan sonra, Yasama, Yargı, Yürütme organlarımızda böyle düzgün insanlar olsa, bu ülke çok daha güzel yerlerde olurdu diye düşündüm.

Ödünsüz bir hak savunucusu, İnsan hak ve özgürlükleriyle ilgili nerede bir çiğnenme görülse orada olan bir insan. Adil olmayan yargılamalara uğrayan, bunlara karşı direnenlerin sesi olan Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu kez kendisi hukuksuzluk yaşamakta. Bu haksızlık yurt içinde, yurt dışında büyük tepki toplamış durumda.

Sivil toplum kuruluşları çalışmalarının sürekli izleyicilerinden, destekçilerinden biri olarak tanıdım kendisini. Sessiz, savunmasız geniş halk yığınlarının sesi olamaya çalışan biri olarak gördüm.

Diline, dinine, cinsiyetine, soyuna, siyasal düşüncesine bakmadan herkesi dinleyen, herkese kucak açan, herkesin acısını dindirmek için çırpınan bir insan. Ülke insanının sorunlarını yılmadan, usanmadan gündeme getirmek için çırpınan değerli bir hak savunucusu.

Haksızlığa, saldırıya uğradığı zamanlarda bile saygılı davranışlarını, kibarlığını hiç bırakmayan bir insan.

Gergerlioğlu bu ülkede yaşanan haksızlıkları, hukuksuzlukları, adaletsizliği, eşitsizliği gözler önünü sermeye çalıştı. Siyasal iktidar bunları, hem ülke hem de dünya kamuoyundan gizlemek için Gergerlioğlu'nun Yasama dokunulmazlığına el koymak istemekte. Kendisini tutukevine atarak siyasal rehine durumuna getirmeye çalışmakta.

Ağzından “savaşı sürdürelim, öldürelim, vuralım, kıralım” sözlerini duymadığımız bir insan.

Onlarca yıldır sürdürdüğü insan hakları savunuculuğunu HDP milletvekili olarak yürüten Ömer Faruk Gergerlioğlu, işkence görenlerin, devletin baskılarına uğrayanların sığınağı olmuş bir insan.

Hukuku, karşısında olanları, kendilerini eleştirenler susturmak, etkisiz duruma getirmek için sopa olarak kullanan Gergerlioğlu’nun peşine düşmüş ulunmakta.

Kendi koyduğu kurallara bile uymaya çabalamayan, yaptığı eylemleri isteklerine uygun duruma getiren, herhangi bir kuralla kendisini bağlı görmeyen, siyasal yaşamın esen yellerine göre tavır belirleyen, keyfîliğin ağır bastığı bir yönetim çarkının tutsaklığına düşmekle karşı karşıya kalmış durumda.

TBMM’nin en çalışkan, halk yığınlarına en yakın, en dürüst, en barışçıl milletvekillerinden biri. Terörle ilişkilendirilecek belki en son milletvekili. Susturulmaması gereken en saygın milletvekillerinden biri.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun TBMM’den koparılması, tüm halkımızın önemli bir değer yitimi olacak.

Ama o her zaman bu toprakların insanlarının gönlünde, beyninde saygın yerini koruyacak.