Omega-3, vücuda alınması gereken önemli bir yağ türüdür. Daha çok deniz ürünleri ve alglerde bulunur. Omega-3 yağ asitlerinin üç tipi vardır. Bunlar ALA, DHA ve EPA’dır. DHA ve EPA, yaygın olarak kullanılan ismine baktığımızda anlayabileceğimiz gibi balık dokusundan elde edilen hayvansal yağ diyebileceğimiz bir yağ asidi türüdür. ALA ise temel olarak bitkilerde bulunan bitkisel diyebileceğimiz bir yağ asididir. Bu yağ çeşidi vücutta üretilmediğinden dışarından besinler ya da tıbbi ek takviyelerle alınması gereken bir doymamış yağ asididir. Omega-3 ihtiyacı, temelde anne karnında başlar ve yaşlılık dönemi de dahil her dönemde devam eder. Kalp sağlığı açısından önemli olan bu yağ çeşidi mutlaka vücuda alınması gerekir.

Omega-3 temelde kendi içinde üç yağ çeşidine ayrılır.

Eikosapentaenoik asit (EPA): bu yağ asidi türü 20 karbonludur ve en önemli özelliği iltihaplanmayı azaltmaya destek olacak kimyasallar ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Depresyon belirtilerini azaltmaya da yardımcı olur.

Dokosaheksaenoik asit (DHA): bu yağ asidi 22 karbonludur ve beyin ağırlığının yaklaşık%8’ini oluşturur. Beyin gelişimi ve beyin fonksiyonları üzerinde etkilidir.

Alfa-linolenik asit (ALA): 18 karbonlu yağ asidi çeşididir. EPA ve DHA’ya dönüşebilir. Enerji kaynağı olarak kullanılır.

Yapılan araştırmalara göre, yeteri kadar besinlerden günlük omega-3 alınmadığı ortaya çıkmıştır. Amerikan Kalp Derneği'ne göre ise haftada iki kez ya da daha fazla yağlı bir balık ya da balık yağı alınması önerilmektedir. Aslında, omega-3 kullanım şekli kişiden kişiye ve kişilerin başka hastalıklarına göre değişmektedir. Unutmamak gerekir ki öncelikle bir doktora danışılması gerekir. Ancak, Amerikan Kalp Derneği’nin de önerdiği belirli omega-3 günlük kullanım dozu vardır. Sağlıklı bir yetişkin günde 500-1000 mg kullanabilir. Dikkat edilmesi gereken durum ise kalp hastaları bu oranın 2 ya da 3 katına çıkarabilir. Çocuklar ise her gün minimum 250mg ila 500 mg arasında omega-3 tüketmelidir..

Olması gereken beslenme düzeninde alınması gereken omega-3 miktarı 250-500 mg arasında olması gerekiyor. Bu oran yaşa ve cinsiyete göre değişim gösterse de genel olarak bu rakamlar arasındadır. Veganların tüketebileceği ve omega-3 alabileceği besin kaynakları aşağıdaki gibidir;

• Chia Tohumu; 14 gramda 2.496 gram omega-3 bulunur.

• Keten Tohumu; 1 yemek kaşığında 1.597 gram omega-3 bulunur.

• Ceviz: 100 gramda 9.080 gram omega-3 bulunur.

• Ispanak; 100 gramda 92 gram omega-3 bulunur.

• Karnabahar; 100 gramda, 167 gram omega-3 bulunur.

• Brüksel Lahanası; 100 gramda 173 gram omega-3 bulunur.

• Yaban Mersini; 100 gramda 112 gram omega-3 bulunur.

Eğer bu besinlere alerjiniz varsa ya da tüketmeyi sevmiyorsanız, doktor tavsiyesiyle, gıda takviyesi alabilirsiniz. FortimVege içeriğinde bulunan omega-2 yaş asitleriyle, vücudunuzun omega-3 ihtiyacını karşılayacaktır. FortimVege, yüzde 100 vegan içeriklerle üretilmiş omega-3 kaynağıdır.

Yağ asitleri, vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise yeteri kadar ve doğru asit çeşidinin vücuda alınmasıdır. Vücuda doğru yağ asitleri alındığı zamanlarda insan sağlığına yararları bulunur. Bu önemli noktaya omega-3 açısından da dikkat edilmesi gerekmektedir. Omega-3’ün yararları şöyledir; Erken doğum riskini azaltır. Bebeğin retina ve beyin gelişimine fayda sağlar. Bebeğin matematik zekası, okuma, yazma gibi becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Lohusalık sendromundan korur. Kalp sağlığını korur. Ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Kilo kontrolü sağlar. Karaciğer yağlanmasını önler. İnflamasyonla (ağrıyla) mücadelede etkilidir. Bunama riskini azaltır. Astımı önler. Cilt kanseri riskini azaltır. Kolesterol ve trigliseridi düşürür. Kan şekeri ve insülin seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.

Omega-3’ün tüm bu yararlarını tek kapsülde bulmak istiyorsanız, Fortim markasının FortimVege ürününü incelemek ve satın almak için Fortim’in internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.